Het is nog geen jaar geleden dat de Amerikanen van Franco op de proppen kwamen met de Latigo RS1. Erg mooie fiets, maar wel met de kanttekening dat er uit principe geen disc versie van zou komen. Want waarom zouden ze iets dat al 120 jaar goed werkt willen vervangen voor iets nieuws? De reden waarom ze toch overstag zijn gegaan weet ik niet, maar binnen een jaar zijn ze in Californië van gedachten veranderd. De Franco Latigo RS1 met schijfremmen is een feit. De Franco Latigo RS1-D!

Kort door de bocht is het een Latigo RS1, voorzien van flat-mount schijfremmen. Qua geometrie en specificaties zijn ze wat dat betreft gelijk. Dit vergelijk gaat ook op voor een custom uitvoering dat, net als z’n broertje zonder schijfremmen, $ 1000,- extra kost. Verschil, en een voordeel van schijfremmen, is dat er meer ruimte is voor bredere banden. Waar de RS1 tot een maximale bandbreedte van 28 mm kan worden bereden, biedt de disc uitvoering ruimte voor banden tot 31,5 mm. Hierdoor kan de fiets ook breder worden ingezet, zoals bijvoorbeeld voor gravel ritten. Bijkomstigheid van het gebruik van schijfremmen is het gebruik van 12 mm steekassen en persoonlijk vind ik dit altijd wel van invloed op het stuurgedrag van de fiets. De Latigo RS1-D is ontwikkeld voor schijven van 160 mm of 140 mm. Aangezien de ‘grote drie’ leveranciers van onderdelen inmiddels een schijfrem groep op de markt hebben, is de fiets in veel verschillende configuraties te bestellen.

De duurste uitvoering van de Latigo RS1-D is de Campagnolo Level 1. Deze kost $ 12.950,- voor een uitvoering met reguliere geometrie. De Campagnolo Super Record EPS H11 groep is de hydraulische/elektrische uitvoering van de top groep van de Italiaanse leverancier. De fiets wordt daarnaast afgemonteerd met Campagnolo Bora disc wielen en de overige afmontage komt uit de stal van Enve. Level 2 van de RS1-D in combinatie met Campagnolo kost $ 11.950 en heeft een hydraulische/mechanische Super Record groep. De Bora wielen en Enve afmontage is ook voor deze uitvoering van toepassing. Voor de goedkoopste uitvoering van de Latigo RS1-D met Campagnolo, betaal je nog $ 9.950,-. Deze level 3 uitvoering is voorzien van een hydraulisch/mechanische Record groep, Enve afmontage en een set Mavic Ksyrium pro UST disc wielen.

De prijzen van de SRAM en Shimano uitvoeringen lopen gelijk en de level 1 uitvoeringen kosten beiden $ 9.950,-. Hiervoor wordt de fiets afgemonteerd met een SRAM eTap groep, of een Shimano Dura Ace Di2 groep. Wielen zijn van Mavic in de vorm van de Cosmic Pro Carbon en de overige onderdelen zijn van Zipp. Voor $ 1000,- minder is de level 2 uitvoering te koop. Hierbij gaat het om een mechanische SRAM Red groep of een mechanische Shimano Dura Ace groep. In geval van Shimano kan je bij level 2 ook nog kiezen voor een Shimano Ultegra Di2 groep. Deze uitvoering wordt geleverd met een set Mavic Ksyrium pro UST disc wielen en de complete fiets kost $ 8.950,-. De goedkoopste, of liever gezegd minst dure, uitvoering is voorzien van een SRAM Force groep, of een Shimano Ultegra groep. Beiden dus mechanisch schakelen en hydraulisch remmen. Wederom afgemonteerd met Zipp onderdelen en in dit geval een set HED Ardennes wielen. Totaalprijs voor deze uitvoering is $ 7.750,-.

Niet direct fietsen die voor iedereen weggelegd zijn, zeker niet als je voor een custom geometrie gaat. Neemt niet weg dat je met zekerheid kan zeggen dat je op een unieke fiets rijdt.

Francobicycles