Het nieuwe Garmin Forerunner 945 sporthorloge is de opvolger van de 935. Het gebruik van een horloge, i.p.v. fietscomputer, is handig voor bijvoorbeeld triatleten, cyclocrossers of andere fanatieke sporters die aan meer sporten dan alleen wielrennen doen. De Forerunner 945 is het meest uitgebreide horloge van Garmin. Dit gaat over de verschillende opties en apps, maar ook de gegevens die tijdens de training worden geregistreerd.

Sport en Smartwatch
Het horloge ziet er van de buitenkant bijna hetzelfde uit als de 935 met als verschil dat de knoppen donkerder zijn. De looks van het horloge zijn een combinatie van sportief en stijlvol. Eigenlijk wordt het sporthorloge steeds stijlvoller waardoor het ook prima als ‘gewoon’ horloge gebruikt kan worden. Al is het nog geen Fēnix 5 Plus qua stijl, maar het komt in de buurt. De diameter is 47 mm en dat is gelijk aan die Fēnix 5 Plus. Alleen is het horloge 2,1 mm minder dik. Het gewicht is ook erg goed van deze 945 met 50 gram. Aan de batterijduur is ook gedacht. Volgens Garmin gaat de batterij tot 2 weken mee als je de smartwatch-modus gebruikt. Gebruik je GPS met muziek dan kan je op 10 uur rekenen en als je de muziek weglaat tijdens een training waarbij GPS wordt gemeten dan gaat hij tot 36 uur mee.

Naast een sporthorloge is het ook een smartwatch waarmee je bijvoorbeeld berichtjes kan lezen en telefoongesprekken ziet binnenkomen. Je kan er geen gesprek mee voeren, dat doe je via je telefoon. Er zit ook de optie op om muziek mee te luisteren. Niet alleen via een app zoals Spotify, maar ook lokaal opgeslagen muziek. De Forerunner 945 heeft namelijk een intern geheugen waarop volgens Garmin zo’n duizend nummers kunnen worden opgeslagen. Zo heb je, na koppeling met Bluetooth oordopjes, altijd muziek bij de hand.

Voor het gebruik tijdens sporten worden er erg veel gegevens bijgehouden. Voor de verschillende sporten is er een profiel beschikbaar. Niet alleen voor het hardlopen, fietsen of zwemmen. Ook voor onder andere hiken, klimmen, skiën, suppen, golfen of kajakken (om er maar een paar te noemen) is er een apart profiel. Afhankelijk van het profiel worden verschillende waardes gemeten en weergegeven. De hartslag wordt direct gemeten op je pols via de optische sensor aan de achterkant. De lijst met functies en specificaties is zo lang dat je voor alle gegevens maar even online moet kijken bij Garmin. Ik zal er een paar uitpikken: GPS, hoogtemeter, kompas, thermometer, pulsoxymeter (meet het percentage zuurstof in het bloed), Bluetooth, ANT+, WiFi, weer, muziekopslag, stappenteller, snelheid, Vo2 Max, trainingsbelasting, Strava functies, stresstest, fietskaart, etc, etc.

Een andere handige feature is dat bij een ongeluk je vooraf ingestelde contactpersoon een bericht ontvangt van je val zodat je hulp kan krijgen. Oh, en Garmin Pay zorgt ervoor dat je met je horloge via NFC draadloos kan betalen in winkels.

Geïntegreerd kaartmateriaal
Het horloge heeft een kleurenbeeldscherm en je kan hem gebruiken om te navigeren met behulp van de interne kaart. Deze geïntegreerde Topo Europa kaarten is een van de toevoegingen ten opzichte van de Forerunner 935. Ook houdt de 945 rekening met de temperatuur en de hoogte waarop je aan het trainen bent. Deze gegevens zijn van invloed op sportieve prestaties en daar wordt rekening mee gehouden in de resultaten van je trainingen. De trainingsdetails en -statistieken zijn uitgebreid. Er wordt o.a. een stress-score berekend waarmee je gerichter kan trainen, zonder overtraind te raken. Dit allemaal is het beste uit te lezen in combinatie met de Garmin Connect app.

Deze hoeveelheid aan opties en mogelijkheden heeft wel een stevig prijskaartje van € 599,-. De bundel waarbij je twee hartslagbanden krijgt kost € 749,-. Van die twee banden is er één band geschikt om mee te zwemmen. Voor alle andere sporten kan je gebruik maken van de andere hartslagband of de optische hartslagsensor. Het horloge uit de bundel heeft een blauwe band. Het horloge zonder de bundel is zwart.

Binnenkort een review van dit horloge maar voor nu moet je voor meer info en voor een overzicht van alle functies naar Garmin.