De nieuwe, compacte fietsnavigatie van Garmin, de Edge 130,  is onlangs gepresenteerd en zal in het tweede kwartaal van 2018 beschikbaar zijn. Een kleine fietscomputer voorzien van de nieuwste technieken om te navigeren en de details van je rit bij te houden.

De Garmin Edge 130 heeft een afmeting van 4,1 bij 6,3 bij 1,6 cm. Hiermee is hij qua dikte en breedte te vergelijken met de kleine Edge 20, echter is hij wel een stuk langer. Deze lengte geeft ruimte voor een waterbestendig beeldscherm van 1,8 inch dat is in te delen tot een maximaal aantal van acht gegevensvelden. Welke gegevens je in deze velden wilt terugzien kan je zelf kiezen. Voorbeelden zijn snelheid, gemiddelde snelheid, hoogtemeters, stijging, hartslag en een timer. Het beeldscherm is een ‘Memory in Pixel’ scherm, waardoor deze ook bij fel zonlicht goed leesbaar is. Het gewicht van het toestel bedraagt 33 gram en de aanwezige batterij gaat 15 uur mee. Deze 15 uur is overigens wel afhankelijk van het aantal gekoppelde sensoren. De Edge 130 heeft vijf knoppen voor het bedienen ervan.

Navigeren
Het navigeren gebeurt niet meer alleen met behulp van GPS-sensoren. Ook GLONASS en GALILEO – satellieten worden gezocht voor een juiste weergave van je positie en snelheid. Deze satellieten worden ook gebruikt voor het navigeren. Dit gaat met een kruimelspoor en eventuele afslag aanwijzingen. Ook heeft de Edge 130 een functie waarmee hij je terug leidt naar het beginpunt van je rit. Om de hoogte te bepalen zit er een barometrische hoogtemeter in. Via de Garmin Connect app kan je gegevens uitwisselen tussen het toestel en het online platform. Niet alleen synchroniseren van het toestel gaat hierdoor draadloos en snel, maar ook het versturen van een koers naar het toestel is mogelijk via deze koppeling.

Bluetooth en ANT+ sensoren
Naast Bluetooth heeft het toestel ook een ANT+ sensor. Via deze twee verbindingen zijn er veel accessoires te koppelen, zoals hartslagmeter, vermogensmeter, cadanssensor en snelheidssensor. Het koppelen van je telefoon geeft je de mogelijkheid om gebruik te maken van de Smart functies van Garmin. Hiermee kan je inkomende oproepen of sms berichten op je scherm zien. Ook kan je hem zo instellen dat hij het weerbericht onderweg weergeeft en met live-tracking kunnen thuisblijvers je volgen. Je kan het toestel koppelen met een van de Varia accessoires van Garmin. Zo kan het Varia-achterlicht je waarschuwen voor achter opkomend verkeer, of kan je de Varia of Edge afstandbediening koppelen zodat je je handen niet meer van het stuur hoeft te halen om je computer te bedienen.

De Garmin Edge 130 is binnenkort verkrijgbaar als los toestel of als bundel. Het losse toestel kost € 199,99 en wordt geleverd met een out-front mount, bevestigingskabel en een USB-kabel. Een HRM-bundel kost € 249,99 en deze komt, naast de standaard meegeleverde producten, met een premium Garmin hartslagband. Voor de mountainbikers is er een aparte bundel die ook € 249,99 kost. Bij deze bundel zit er, naast de standaard meegeleverde producten, een speciale mountainbike steun en een Edge afstandbediening. Geen hartslagband voor de mountainbikers, deze zal er los bijbesteld moeten worden. De mountainbike steun is zo ontworpen dat de computer op fietsen met een korte stuurnok past. De Edge Afstandbediening geeft je de mogelijkheid om de Edge 130 te bedienen zonder je handen van het stuur te halen. Iets wat bij de racefiets nog relatief makkelijk te doen is op verharde wegen, maar bij mountainbiken toch een stukje lastiger is.

Via Garmin