Sinds jaar en dag staat Oakley vrij eenzaam bovenaan als het gaat om (sport)zonnebrillen. Op Eurobike lieten ze zien dat ze hun horizon aan het verbreden zijn met een geheel nieuwe helmen- en kledinglijn in hun Oakley Cycling Collection.

Ze hadden altijd al wat kleding en accessoires in hun collectie, maar dat was niet geschikt voor de serieuze wielrenner. Met drie helmen en kledingsets brengen ze daar meteen flink verandering in. Met zowel de helmen, de Oakley ARO Series Cycling Helmets, als de kleding, de Oakley Jawbreaker Cycling Kits, volgen ze de trend die zich de laatste jaren gevormd heeft rondom deze producten. Dat zie je vooral terug in de aerodynamische eigenschappen van de producten. Oakley zelf geeft aan dat het hun gaat om de optimale integratie, bescherming, ventilatie en pasvorm. Ze streven ernaar dat de atleet zich alleen op de omgeving hoeft te concentreren zonder bezig te zijn met de condities.

ARO Series Cycling Helmets
Ze komen dus met drie verschillende helmen op de markt: de Aro3, Aro5 en Aro7. De helmen verschillen in prijsniveau, maar natuurlijk ook in eigenschappen. Zo is de Aro3 meer gericht op ventilatie, terwijl bij de Aro7 de focus juist ligt op de aerodynamica. Niet geheel verrassend, maar ze hebben er ook goed op gelet dat de helmen optimaal integreren met brillen. Dit noemen ze het Eyewear Dock. Als je ze niet op je neus hebt kan je ze probleemloos in je helm kwijt.

De Aro3 is gericht op maximale ventilatie. Het heeft een wat rondere vorm met grote gaten en gebruikt een Boa FS1-1 draaimechanisme in het retentiesysteem. Het retentiesysteem gebruikt heel dunne draden de nauw aansluiten op je hoofd om te voorkomen dat ze in de weg zitten van de poten van je bril. De helm is uitgerust met MIPS. De helm is er in 7 verschillende kleuren en heeft een adviesprijs van € 180,-

 

De Aro5 is gemaakt voor snelheid en moet een laag gewicht hebben. Het heeft ook het Boa FS1-1 draaimechanisme in het retentiesysteem en is eveneens uitgerust met MIPS. De Aro5  is er in 7 verschillende kleuren en heeft een adviesprijs van € 250,-

De Aro7 is er een voor de tijdrijders en triatleten: puur gericht op snelheid. Het vizier met Oakley’s Prizm techniek (er worden er twee meegeleverd) zit vast met een magneet. Ook deze helm heeft Boa en MIPS en je krijgt een speciale opbergkoffertje bij. De Aro7 is er in het zwart en wit en heeft een adviesprijs van € 500,-

Jawbreaker Premium en Jawbreaker Road fietskleding
Samen met het Belgische Bioracer heeft Oakley een tweetal kledingsets ontwikkeld. De Jawbreaker lijn is er in twee uitvoeringen, de Premium en Road. De Premium is wat luxer dan de Road, maar beide zijn gemaakt met het oog op aerodynamica en comfort. Net als bij de helmen is het doel om de renner met zijn omgeving bezig te laten waarbij hij niet afgeleid wordt door andere zaken. De foto’s hieronder zijn van de Premium jersey, te herkennen aan de hoge kraag, welke € 200,- zal gaan kosten, de bib-short € 220,-. Waar de helmen nog enigszins naar verwachting geprijsd in vergelijking met andere merken, kunnen we dat niet zeggen van de prijzen van de Premium lijn. Of de eigenschappen en kwaliteit van de lijn de prijs rechtvaardigen zal moeten blijken, maar dan moet toch wel iets bijzonders zijn.

De Jawbreaker Road lijn is wat dat betreft wat realistischer geprijsd met € 120,- voor zowel de jersey als de bib-short, hoewel € 120,- ook nog steeds een behoorlijke prijs voor een jersey is. De bibs lijken iets gunstiger geprijsd doordat ze net zo duur zijn, waar die vaak iets duurder uitvalt dan de bijbehorende jersey. Bij de Road collectie hoort ook de Road Jacket en vest. Beide zijn heel dun, een beetje doorzichtig, vermoedelijk ook behoorlijk licht en kosten respectievelijk € 200,- en € 120,-.