De Nederlanse vertaling van het boek Seven Deadly Sins van David Walsh is al sinds juni 2013 uit. Wij kregen een exemplaar om te lezen.

Voor degene die David Walsh niet kennen; zijn “relatie” met Armstrong kent een lange geschiedenis. Heel in het kort: Hij was de journalist die in 1999 de eerste Tourwinst van Armstrong openlijk in twijfel trok en daarmee een lawine van ellende over zich heen kreeg. Onterrecht bleek pas in 2012. Bijna alle beweringen over Lance bleken te kloppen en Walsh veranderde op papier van “slechtste journalist ter wereld – volgens Armstrong” naar “journalist van het jaar 2012 – volgens de British Journalist Awards”.

Het boek vertelt het verhaal over het dopingschandaal en hoe de waarheid werd gezocht door Walsh. Bij het ontvangen van het boek was ik in eerste instantie een beetje kritisch. Weer een boek over Armstrong in de lijn van het boek van Hamilton? En dan ook nog aardig dik, zo’n 378 pagina’s. Daarnaast de gedachte dat Walsh eindelijk zijn genoegdoening kan halen uit het feit dat Armstrong nu zijn 7 overwinningen moet inleveren, hierdoor was ik een beetje bang dat het geschreven was met de gedachte “zie je wel, ik had lekker toch gelijk, gniffel”.

Maar na het lezen van het boek moet ik toch anders concluderen. De 378 pagina’s lezen lekker weg, al moet je de eerste -tig bladzijden even inkomen, maar daarna gaat het als een trein. Je krijgt helemaal niet het gevoel dat Walsh het schrijft om de wereld te laten zien dat hij wel even gelijk had en zich in zijn vuistje lacht om Armstrong. Neemt natuurlijk niet weg dat Walsh al die tijd wel gelijk heeft gehad en als je 13 jaar doet om te bewijzen dat je Armstrong liegt, dan is het toch een beetje een obsessie geworden. Met dat gegeven is het helemaal knap dat Walsh het boek vanuit journalistisch standpunt heeft weten te schrijven ipv een persoonlijke vete! Het boek gaat  gedetailleerd in op allerlei punten waar Walsh tijdens zijn lange onderzoek tegenaan liep en zelfs voor kenners zijn er genoeg verhalen en feitjes waar je nog niet van gehoord had.

Bizar om nog eens in detail te lezen hoe Armstrong het leven van mensen zuur heeft kunnen maken! Quote van Armstrong:

F*** Walsh, f**** little troll, liar. I’ve done everything i ever could do to prove my innocence. I’ve won six Tours. They don’t even know who David Walsh is. And they never will. – Lance Armstrong 2004

Tja, achteraf heeft iedereen hier wel een mening over. Voor iedereen geïnteresseerd in details en verhalen is dit boek toch echt lekker om door te lezen. Juist als je ook al wat achtergrond informatie over het Armstrong onderwerp hebt. Hou je niet van lezen en wil je gewoon kort enkele feitjes en weetjes en details horen, dan is het boek te dik voor je, en dan moet je gewoon iemand vragen die het boek al gelezen heeft.

Leuke quote in het boek:

Ik kijk naar de Olympische Spelen, maar ik neem niet meer de moeite om de namen van de atleten te leren kennen. Het is net toneel; maar ik verkies toneel omdat de relatie tussen acteur en toeschouwer duidelijk is. Bij het sporttoneel doen beiden net alsof het echt is. – Sandro Donati

Nu maar hopen dat hiermee een eind komt aan alle dopinggedoe zodat deze quote achterhaalt blijkt te zijn!

Mijn jacht op Lance Armstrong – David Walsh
Pagina’s: 378
Prijs: € 19,95
Prijs e-book: € 15,99
Uitgeverij: de Fontein Tirion

 

jacht-op-armstrong-achterkant