De Giro d’Italia is begonnen en zoals elk jaar zien we dat merken daar handig op inhaken. En dat is leuk, want wij zijn natuurlijk dol op special editions. Het Italiaanse fietsschoenenmerk Nimbl komt op de proppen met een speciale Stelvio uitvoering van het topmodel, de Exceed Ultimate. Van de Stelvio uitvoering zijn er slechts 200 paar op de markt gebracht, dus je moet er snel bij zijn als je een paar wil bemachtigen.

De basis van deze special edition is de Nimbl Ultimate, de schoenen die collega Coen vorig jaar getest heeft. Je kunt deze schoenen ook kennen van de renners van Visma-Lease a Bike, die sinds vorig seizoen op deze schoenen fietsen. De Nimbl schoenen worden met de hand in Italië gemaakt. De zool is van carbon en op de bovenkant zien we twee BOA Li2-sluitingen, en in maat 43 komt de weegschaal uit op zo’n 189 gram per schoen. Het gewicht kan per schoen een paar gram verschillen, omdat ze met de hand gemaakt worden.

Roze tot in de kleinste details

Oog voor detail, dat valt mij als eerste op als ik deze special edition zie. Let wel, je moet van de kleur roze houden. De basis van de fietsschoen is spierwit. De detailkleur is natuurlijk roze, de kleur die we van de Giro d’Italia kennen. De schoenen zijn trouwens ontworpen ter ere van de Giro d’Italia, en dan met name de eindzege die Primoz Roglic vorig jaar boekte op Nimbl schoenen.

Die roze kleur komt onder andere terug in het stiksel, het logo en de merknaam op de schoenen. Zelfs de binnenkant van de schoen is in het roze uitgevoerd. Het mooiste detail vind ik de tong van de schoen, waar we namen van verschillende iconische Italiaanse beklimmingen zien. We zien onder meer de Prati di Tivo, Monte Grappa, Mottolino en natuurlijk de Stelvio, en naar die laatste is deze fietsschoen vernoemd.

Kleine oplage van 200 paar

Special editions zijn vaak duurder dan de standaard uitvoeringen van hetzelfde product, en dat is ook nu het geval. Je koopt hoe dan ook een high-end fietsschoen, die ook nog eens de best-seller van Nimbl is. De Stelvio editie kost € 549,-, en dan krijg je dus een schoen in een uitvoering waarvan er maar 200 setjes bestaan.

Meer info via Nimbl.