Het jaargetijde dat menig fietser angst aan kan jagen; de winter. En zelfs als de temperatuur nog niet onder het vriespunt is kan de gevoelstemperatuur daar wel ruim onder zitten en kan het plezier in je rit rap ontnemen. Maar gelukkig kan je daar wat aan doen. Specialized heeft met de Element 1.5 handschoenen een paar in de collectie dat niet voor de extreme temperaturen is, maar juist geschikt is voor dat eerste begin van de winter.

Een aantal kenmerken; De bovenkant van de handschoen heeft Gore Windstopper materiaal. Er is 100 grams Thinsulate materiaal gebruikt voor de isolatie, de duim is ook winddicht en heeft een zacht microfiber laagje. De duim en wijsvinger van beide handschoenen hebben een laagje Wiretap materiaal zodat je je touchscreen kan blijven gebruiken. De manchet heeft een gemiddelde lengte en sluit eenvoudig met een stuk klittenband. Verder nog op zijkant van de pink en bovenop reflecterende vlakken en niet te vergeten de fel-gele bovenkant.

Je handen zijn het meeste vooruitgestoken onderdeel van je lichaam op de fiets en krijgen geen enkele beschutting. Daardoor krijgen de elementen vrij spel en kunnen ze snel erg koud worden. Het Windstopper materiaal in de handschoenen is mij betreft dan ook echt een must. Het materiaal wordt natuurlijk nog wel koud, maar de wind komt er niet doorheen en dat is belangrijk voor je vingers. De hoeveelheid isolatie in de handschoenen is zoals Specialized zelf al stelt perfect voor als de temperatuur nog boven het vriespunt is. Heb je snel last van heel koude handen, dan denk je daar wellicht anders over, maar ik heb er nu mee gefietst van +2 tot +11 graden en dat is precies goed. Bij +11 merk je wel dat ze net ietsje te warm worden, maar liever iets te warm dan iets te koud.

De pasvorm van de handschoenen is voor mij heel goed. Ik heb relatief wat korte vingers dus ik hou altijd een klein beetje over bij de toppen, maar dat is bij de Element minimaal. De grip is prima, ook bij nat weer en dat is belangrijk. Wat ik dan tegelijkertijd wel mis is padding aan de binnenkant. Iets wat juist bij zomerhandschoentjes bijna gemeengoed is geworden. Niet iedereen heeft dat nodig, maar ik merk het zelf altijd goed als het er niet of te weinig in zit. De manchet heeft een gemiddelde lengte. Hij beschermt je pols en gaat net over je mouw heen zodat de wind er niet tussendoor kan. De klittenband sluiting kan je niet heel strak of dicht trekken, maar dat is bij dit caliber handschoenen ook niet persé nodig. Als het veel kouder is dan wil je het juist wel over je mouw heen en dicht kunnen trekken.

Details
Specialized Element 1.5 winterhandschoenen
Adviesprijs: EUR 44,90
Ook verkrijgbaar in zwart, getest in XL

Plus
+ Goede bescherming bij intredende winter
+ Goede grip
+ ‘Zachte duim’ is prettig voor je neus

Min
– Geen padding
– Ondanks Wiretap materiaal blijft gebruik van touchscreen erg moeilijk

Eindoordeel
Wat Specialized zelf al zegt klopt helemaal; blijft de temperatuur boven het vriespunt, maar is het wel fris, dan zijn deze Element 1.5 handschoenen perfect. Wat ik wel echt mis is de padding. Mijn handen hebben dat nou eenmaal nodig, zeker bij ritten van 50+ km. En het Wiretap materiaal werkt wel, maar je gaat er niet even snel een berichtje mee typen. Sterker nog, het unlocken van je telefoon is al een uitdaging. Dat gezegd hebbende, de handschoenen doen verder wat er beloofd wordt en zijn echt prettig in gebruik. Met Windstopper houden ze de wind buiten en zijn net voldoende geïsoleerd om niet te meteen zweethanden te krijgen. Prima tot +10 graden, dan worden ze snel te warm, maar dat is logisch. De grip is super en het afvegen van je neus is prettig dankzij de zachte stof. Niet onbelangrijk vind ik nog het felle geel en reflecterende stukken. Het ziet er goed uit en maakt je net wat beter zichtbaar, alle beetjes helpen.

Specialized-Element-1.5-handschoenen-06 Specialized-Element-1.5-handschoenen-02 Specialized-Element-1.5-handschoenen-07 Specialized-Element-1.5-handschoenen-05 Specialized-Element-1.5-handschoenen-04 Specialized-Element-1.5-handschoenen-03