Ze zijn specifiek ontworpen als endurance fiets, voor comfort bij die lange en soms zware ritten. Met een geheel nieuw frame en met gebruik van nieuwe technieken lijkt de nieuwe Defy in dat opzicht nog maar weinig op zijn voorganger.

Het is niet dat de vorige Defy niet goed meer was, maar soms is een model aan een update toe en in dit geval heeft Giant maar besloten om het rigoureus aan te pakken met een geheel nieuwe frame. Het gaat om de Defy Advanced Pro en Defy Advanced serie welke beide hetzelfde Advanced-grade carbon frame gebruiken. Daarbij hebben ze ondermeer rekening gehouden met het gebruik van bredere banden, tot wel 32 mm zou moeten passen.

Meer comfort in het stuur met D-Fuse
Een van de nieuwe technieken die ze toegepast hebben is in feite niet zo nieuw, maar ze hebben de D-Fuse technology wel op een andere manier weten in te zetten, en dat is wel nieuw. Het werd in eerste instantie bij de introductie van de techniek in 2014 nog gebruikt in de zadelpen bij hun crossers om trillingen en schokken op te vangen en daarmee de controle over de fiets te verhogen. Door het succes werd het daarna ook toegepast in de zadelpen van de Defy. De karakteristieke D-vormige buizen waar de techniek zijn naam aan ontleent zijn nu ook toegepast in de carbon Contact SLR D-Fuse en aluminium Contact SL D-Fuse sturen. Meer comfort zonder aan stijfheid in te boeten, is het idee. De combinatie met de nieuwe en aerodynamische Contact SL Stealth stuurpen geeft het geheel ook een strakker uiterlijk.

Tubeless, lager bracket en schijfremmen
Alle modellen worden standaard met 28 mm Giant Gavia AC1 tubeless banden afgemonteerd. Giant gelooft heilig in de rijkwaliteiten en het comfort van het gebruik van tubeless banden, dus het is voor ons geen verrassing dat een fiets als de Defy hiermee uitgerust is. En de fiets heeft dus ruimte voor 32 mm bandjes. Giant heeft het bracket 5 mm verlaagd om extra ‘hoogte’ bij het gebruik van zulke banden te compenseren.

Alle modellen zijn ook standaard uitgerust met schijfremmen met flat mounts en 12 mm steekassen. En we schreven er eerder over deze week, maar het topmodel, de Advanced Pro 0 met Ultegra Di2 krijgt standaard Giant’s nieuwe Power Pro dubbelzijdige vermogensmeter mee.

Prijzen
Giant Defy Advanced Pro 0 – € 4.999,-
Giant Defy Advanced Pro 1 – € 3.399,-
Giant Defy Advanced Pro 2 – € 2.799,-

Giant Defy Advanced 1 – € 2.499,-
Giant Defy Advanced 2 – € 1.999,-
Giant Defy Advanced 3 – € 1.699,-

Via Giant