De video heeft de titel GP-1200 en dat is een soort afkorting van de totale trip. Van Girona naar Portugal is zo’n 1200 kilometer. Jack Thompson, die ook bekend staat als ‘Jack the Ultra Cyclist’ ging in oktober 2019 deze uitdaging aan. Om precies te zijn van 7 oktober tot 10 oktober.

World Mental Health Day

Deze datum is bewust gekozen, want op 10 oktober is het World Mental Health Day. Iets waar Jack zelf ook mee te maken heeft gehad, en waarvoor hij aandacht wil vragen. #Itsoknottobeok is de veelgebruikte slogan waarmee ze bedoelen dat het geen schande is om mentale strubbelingen te hebben, want je kan in de wereld vaak op meer onbegrip rekenen dan wanneer je bijvoorbeeld je been hebt gebroken.

Als je 1200 kilometer rijdt in vier dagen kom je jezelf, zeker op de lange eenzame wegen in Spanje, ongetwijfeld tegen. Naast dat je ‘de benen’ moet hebben, moet je mentaal ook sterk zijn om bijna non-stop door te kunnen gaan. En dat het een mentale strijd is, blijkt wel uit de statistieken en de beelden die tijdens de trip zijn gemaakt door Sami Sauri. Zij heeft de vier daagse tocht erg mooi in beeld gebracht. En na het zien van de statistieken aan het eind van de film (56 uur, 1.200 km en 11.910 hoogtemeters, kan ik me de mentale strijd maar wat goed voorstellen. Knap werk!