Op 13 november vindt in Epe het allereerste NK gravel plaats. En dat is niet alleen een primeur voor een Nederlands Kampioenschap in deze discipline, maar tevens de allereerste officiële gravel wedstrijd op Nederlandse bodem. De KNWU heeft er (nog) geen aparte categorie voor, dus je moet het in de kalender zoeken onder het kopje ‘strandrace’.

Gravel is populair

Dat gravel enorm populair is de laatste tijd is niets nieuws. Er komen bijna wekelijks nieuwe gravel specifieke producten op de markt en de evenementen schieten als paddestoelen uit de grond. Een echte gravelwedstrijd was er nog nooit, tot nu. Afgelopen jaar kwam er een oproep van de KNWU voor het organiseren van een NK gravel en Mathijs Wagenaar hapte direct toe. Precies, de naam die je zou kunnen kennen van CloseTheGap en de HideMyBell. Samen met Marieke van Altena organiseert hij het evenement.

Op het NK worden er twee wedstrijden verreden. Één voor de heren en één voor de dames en daarbij wordt er geen onderscheidt gemaakt tussen andere KNWU categorieën. De mannen worden om half 10 op gang geschoten voor een wedstrijd van 120 km. De vrouwen zijn om half 2 aan de beurt voor hun NK over 70 km. Voor dit NK heeft Wagenaar een omloop van 7,5 km uitgezet in het buurtschap Dijkhuizen, vlakbij Epe dus. Een vlak parcours waarvan ongeveer 70% onverhard is. De overige 30% zal bestaan uit asfalt en klinkers. De omloop kronkelt tussen de weilanden door en kent weinig beschutting. Dat kan dus zo maar een pittige waaierkoers worden over gravel. Daarbij gaat een deel van het parcours over privé wegen, dus vooraf verkennen zal helaas niet mogelijk zijn.

Het NK gravel parcours

Wij mochten al wel een rondje op het parcours rijden. De start zal een rollende start zijn waarbij de wedstrijdleiding eerst een stuk het tempo maakt. De start begint op een brede zandweg en gaat direct naar rechts het asfalt op. Nog steeds breed. Dit slingert een tijdje totdat er wordt afgeslagen op een trekkerpad. Tussen de weilanden rij je de nodige afstand. Zwaar? Als het geregend heeft is het drassig en zeker zwaar en zeker wanneer er elke ronde ruim 200 renners overheen denderen. Halverwege het parcours zijn er nog een paar scherpe doordraaiers waar je met de goede bandenspanning verschil kan maken. De finish is aan het eind van diezelfde zandweg met een mogelijkheid tot een eindsprint. Ik schat in dat er voornamelijk met snelle banden zal worden gereden, een vlak profiel bovenop met wat grover profiel aan de zijkant. Doe je mee voor de overwinning dat schat ik in dat er toch wel boven de 36 km/u gemiddeld gereden gaat worden.

De wedstrijd voor de mannen zat binnen no-time vol. Alle 200 plekken waren binnen een week gevuld. Voor de dames is er nog ruimte genoeg en daar staat de teller op het moment van schrijven op 43 inschrijvingen. De inschrijving gaat via de KNWU en er kan gestart worden met een startlicentie.

GPS Toertocht tijdens het NK

Ben je wel een gravelliefhebber maar wil je graag wat rustiger rond rijden, dan kan dat ook tijdens het NK. Vanaf het inschrijfterrein dat bij de start/finish ligt, beginnen ook de drie lussen van de GPS toertocht. Het is dan wel een gravel evenement, maar je bent ook welkom op de mountainbike. Het mooie van de drie lussen is dat je dus zelf kan kiezen of je 30, 60 of 90 kilometer rijdt. En elke lus komt na ongeveer 30 kilometer weer langs de start/finish waar je even kan pauzeren en het NK kan kijken. De inschrijving van de GPS tocht is € 10,- en dat is inclusief twee koppen koffie en gratis parkeren.

Alle informatie en inschrijven voor het NK of de GPS tocht kan via de website van het NK gravel.