Het is niet echt om de hoek maar het is wel heel mooi, het Vittoria Park in Brembate (Italië). Vlak bij Bergamo heeft Vittoria naast hun hoofdkantoor een bikepark gebouwd. En dan heb ik het niet over een Bikepark alleen voor mountainbike of downhill zoals we die vooral kennen. Maar eentje waar je terecht kan voor nagenoeg alle disciplines op de fiets. Op 22 oktober 2022 is het officieel geopend en vanaf dat moment wordt het door Vittoria gebruikt om hun eigen producten te testen. Maar het is niet alleen voor Vittoria want ook jij kan er gebruik van maken. Je koopt een toegangskaartje en je kan los. Wij waren er natuurlijk ook voor wat rondjes.

50.000 m2 terrein waarvan 27.000 m2 Bikepark

Het hele Vittoria Park is zo’n 50.000 m2 groot en daarvan is er 27.000m2 gebruikt voor de aanleg van het Bikepark. Daar kunnen dan zo’n 120 fietsers tegelijk op. Een van de onderdelen waar je je kan uitleven is de Pumptrack. De baan is UCI goedgekeurd en erg uitdagend. De Pumptrack is voorzien van een Wallride en je hebt genoeg obstakels om je techniek bij te schaven. Naast de Pumptrack is er ook de Airbag die achter een drietal schansen ligt. Zo kan je jumps oefenen en toch zacht landen in het kussen. Mij niet gezien trouwens 😉

Dan is er nog de Jump Line. Dat is een aaneenschakeling van MTB jumps. Je kan op het parcours nog kiezen voor de moeilijke of makkelijke variant, zodat ieder op zijn of haar niveau zich kan uitleven.

Road & Gravel en MTB & Drop

Dan komen we bij de onderdelen die mij het meest liggen. Road & Gravel en MTB & Drop. Voor de racefiets en gravelbike hebben ze een afwisselend parcours gemaakt. Het wegparcours is zo’n 900 meter lang en heeft een klein klimmetje, verschillende bochten waaronder een kombocht en je kan tijdens je rondje kiezen om een kasseienstrook of een gravelpad mee te pakken. Omdat het zo divers is, kun je hier echt alle kanten op met je racefiets. Ze hebben zelfs een straat die ze nat kunnen maken zodat je kan testen in de regen. Dit gebruiken ze zelf vooral om hun eigen banden te testen.

En ook met de MTB kan je je techniek goed bijspijkeren. Zo hebben ze er een parcours met daar zo’n beetje alle onderdelen die je als mountainbiker kan tegenkomen. Van drops tot rockgardens. De hoogste drop is 3 meter. Het parcours heeft ook de nodige klimmetjes en afdalingen. Niet heel extreem maar wel uitdagend genoeg om alle facetten van het mountainbiken onder de knie te krijgen. Als je niet zo ervaren bent, geen zorgen want er zijn ook genoeg routes voor beginners.

Teamuitjes

Omdat het park ook open is voor publiek zie je dat er ook vaak teambuildingsdagen of bedrijfsuitjes worden gehouden. Dat kan ook prima want naast het park is er ook ruimte om presentaties te houden. Na afloop is er er ruimte om te douchen en er kan worden geregeld dat er wat lekkers te eten en te drinken is. Voor ons veel te ver om er even naar toe te gaan, maar wel een leuke tip voor een dagje uit als je daar op vakantie bent. Naast het Vittoria Park is het ook in de omgeving erg mooi om te fietsen. Hopelijk is dit park een mooie inspiratie zodat er ook hier meer van dit soort parken komen.

Meer info via Vittoria

Tags: