Een racefiets is altijd makkelijke prooi voor fietsdieven. Lekker licht, vaak geen slot en een goeie marktwaarde.

Het slot is altijd een probleem, want welke wielrenner kiest nu een lichte racefiets om er daarna een slot aan te hangen van een kilo of 3? Een slot in je achterzakje fietst ook niet zo lekker dus dat is ook geen optie. Maar als je dan even bij een tankstation iets te eten wilt kopen? Juist, dan gaat de fiets mee naar binnen.

Omdat met je racefietsschoenen aan, je achtervolgingssnelheid niet zo hoog is, durf je het risico dat je fiets wordt gestolen niet aan. Nu hebben de ontwerpers: Lee Sang Hwa, Kim Jin Ho & Yeo Min Gu een hele handige oplossing bedacht. Een slot in de vorm van een zadel zodat je je slot altijd bij je hebt. Hoe werkt het? Je klapt het zadel naar achteren en een cijferslot past dan precies door het achterwiel. Ziet er heel goed bedacht uit.

Maar ook weer niet lijkt me… Een kritische noot:

  • zo’n slotzadel lijkt me niet heel erg lekker te zitten
  • een cijferslot is nogal makkelijk te kraken
  • je voorwiel kan er alsnog makkelijk worden uitgehaald
  • zelfs met de fiets op zijn nek zal de dief nog sneller zijn dan jij op je racefietsschoenen

Dus ik zelf zou de fiets alsnog meenemen naar binnen, waar je dan wel weer een leuk gesprek kan hebben over je bijzondere fiets. Dat is dan een bijkomend voordeel.

Maar goed, het zadel heeft ook een Design Award gewonnen, dus dan gaat het niet altijd om de praktische punten. Het ziet er wel gaaf uit.

Via Red Dot Design