Als je van plan bent om een mooie bike-packing avontuur te maken, wil je natuurlijk niet dat je materiaal je in de steek laat. Zo rijden veel avonturiers met een robuust stalen frame en een mechanische groepset om een lege batterij te voorkomen. Zeker als je met zware bagage op pad gaat moet een frame en ook de wielen oerdegelijk zijn. Bij Hunt hebben ze voor de avontuurlijke gravelaar een robuuste aluminium wielset ontwikkeld, de Hunt 4 Season gravel.

Stevigheid is belangrijk

Bij gravel zoek je toch zoveel mogelijk de onverharde wegen op en als je dan rijdt met een paar zware tassen aan je frame, krijgen de wielen flink wat te verduren. Naast het gewicht dat je als berijder in combinatie met bepakking meeneemt, is ook de impact van de oneffenheden in de ondergrond een stuk heftiger. Stevigheid is dan ook één van de pijlers van de 4 Season wielen. Ze hebben een brede aluminium velg met een 21 mm binnenbreedte. Aan de buitenkant meet de velg 29 mm en hij is 19 mm hoog. Volgens Hunt is dit het best te combineren met banden tussen de 30 mm en 40 mm, maar de wielen zijn te gebruiken met banden vanaf 25 mm tot zelfs 50 mm.

De velgen zijn asymetrisch gevormd en in combinatie met het spaakpatroon moet er een stabiel en uitgebalanceerd wiel ontstaan. De velgen hebben een hitte-behandeling gehad om metaalmoeheid tegen te gaan. De wielen kunnen een gewicht van 130 kg dragen. Door de asymmetrische velg kan het wiel zo worden gespaakt dat de krachten die op de wielen komen gelijk kunnen worden verdeeld. Dat klinkt logisch, maar als je met een fiets en bepakking hard moet remmen komt deze kracht in eerste instantie op de linkerkant van de naaf. De wielen worden dan ook gespaakt met 28 spaken waarbij ze elkaar twee keer kruisen. Alles voor de stevigheid en duurzaamheid dus.

Hunt naaf met dubbel gesealde lagers

Ook bij de naven zie je dat dit om een hufterproof wielset gaat. De Hunt naven zijn oversized en geschikt voor 12 mm steekassen, zoals tegenwoordig de standaard is bij race en gravelbikes. Net als bij de velgen zijn de logo’s en decals met laser aangebracht. Geen stickers die kunnen loslaten, maar strakke letters. Wat ik zelf wel mooi vind is dat de logo’s lekker subtiel aanwezig zijn.

Overigens zijn de wielen met adapters om te bouwen naar 9 mm quick release, 9 mm steekas of zelfs 15 mm steekas. Tijdens het bestellen via de website kan je aangeven wat voor jouw de juiste versie is, zodat je direct de goede adapters hebt. Daarmee is deze wielset geschikt te maken voor elk type fiets en ook als je oude vertrouwde stalen bikepacking fiets aan een nieuwe wielset toe is, kan dat met deze Hunt 4 Seasons. Enige vereiste is dan wel dat hij over schijfremmen beschikt. De lagers worden beschermd door een dubbele sealing in de naaf. Hierdoor wordt het lastiger voor vocht en modder om bij de lagers te komen en dat komt ten goede aan de duurzaamheid. De Shimano body van de achternaaf heeft een keramische coating die ervoor moet zorgen dat de cassette niet in je body gaat slijten.

Meer dan bikepacken

Het gewicht van deze wielset komt op 1698 gram en dat is niet gek. Zeker gezien de stevigheid en robuuste materialen die hiervoor gebruikt zijn, staat gewicht niet hoog op de prioriteiten lijst. Wat dat betreft is de kleine 1700 gram een net gewicht. Daarbij is gewicht voor een bikepacker vooral interessant als het gaat om de bepakking. Voor het materiaal staat stevigheid en duurzaamheid het hoogste op de lijst, en dat is ook waar deze wielset zich wil positioneren. De wielen kosten € 549,- en dat is een prima prijs van zo’n stevige wielset, die lang mee zou moeten gaan. Sterker nog, los van het bikepacken is deze wielset gezien z’n eigenschappen ook een ideale wielset om de hele winter mee door weer en wind te rijden.

WINACTIE

Samen met Hunt gaan we deze wielset weggeven. Om mee te doen schrijf je je hieronder in voor onze nieuwsbrief. Na het bevestigen van je inschrijving doe je mee in de loting. Uit alle inschrijvingen wordt één winnaar gekozen. Je kan je tot maandag 22 januari 2024, 12:00 uur inschrijven! Mooie prijs toch?

De winactie is afgelopen! Je kan je via onderstaand formulier wel inschrijven voor onze nieuwsbrief, maar niet meer voor de winactie.

Ga naar inschrijven nieuwsbrief