Het is geen verrassing meer dat een grote ronde door merken wordt aangegrepen om limited edition materialen op de markt te brengen. Voor een Italiaans merk als Fizik is de Giro natuurlijk de uitgelezen mogelijkheid. De Fizik Infinito R1 19 19 is dezelfde schoen als de ‘gewone’ Infinito R1 die we afgelopen jaar al getest hebben.

1919 – 2019
Dat is de betekenis van de getallen die bij deze limited schoenen horen. Het design van de schoen is een combinatie van de routes uit 1919 en de editie van dit jaar. De route zie je niet alleen over het bovenwerk, maar ook de binnenzool is meegenomen in het design. Tegenwoordig bestaat de ronde uit eenentwintig etappes, maar in 1919 reden de renners er ‘slechts’ tien. Bedenk dan wel dat de etappes in die tijd een stuk langer waren. In die tien etappes werd er alsnog ruim 3000 kilometer gekoerst. Door de lange etappes kwam het regelmatig voor dat renners in het donker nog aan het koersen waren. Met het reflecterende bovenwerk (zie laatste foto) van de R1 19 19 toont Fizik respect aan renners die vroeger in het pikkedonker hebben gekoerst. Straatlantaarns waren er niet en verlichting op het stuur hadden ze nog niet.

De Infinito’s hebben een full carbon zool en een dubbele BOA sluiting. Het opgegeven gewicht is 245 gram voor een schoen in maat 42. Ze zijn verkrijgbaar vanaf maat 37 tot 47 en het prijskaartje is € 380,-. Daarmee zijn ze € 30,- duurder dan de reguliere uitvoering.

Meer info via Fizik