Afgelopen week interviewde Racefietsblog de vrolijke Garmin Cervelo rijdster, Iris Slappendel.

Even een korte introductie van de 25 jarige Ouderkerker (aan de IJssel): op haar 16de werd ze lid van RWC Ahoy in Rotterdam, op advies van de schaatsvereniging waar ze lid van was. Ze fietste namelijk zo hard. Ze ging zo hard dat ze als junior werd geselecteerd voor het WK. In 2004 debuteerde ze in het dames peloton bij de damesploeg: Vrienden van het Platteland.

Na diverse overwinningen en ploegen, kon ze in 2010 als full-time prof wielrenster aan de slag bij het Cervélo Testteam. Omdat dit team niet meer bestaat, rijdt ze komend seizoen voor team Garmin Cervélo.

We hebben haar 5 vragen voorgelegd:

vraag 1:  Wat is het mooiste aan profrenner zijn? En wat is het minst leuke? Het mooiste aan prof zijn is dat je elke dat mag doen wat je het leukste vind; fietsen. Daarnaast zie je heel veel van de wereld en leer je mensen over heel de wereld kennen. Ik houd van de vrijheid die je hebt maar tegelijkertijd de beperkingen die je jezelf als topsporter moet opleggen. Misschien is dat laatste ook wel meteen het minst leuke. Voor feestjes en uitstapjes met vrienden moet ik wel vaak nee zeggen en dat doe ik nu juist ook zo graag!

vraag 2: Wat vind je de mooiste overwinning die een renner ooit heeft behaald en waarom? Hier moet ik even diep over nadenken want ik ben niet zo goed in de wielergeschiedenis en kan ook nooit allerlei jaartallen en namen uit mijn brein peuteren. Ik vond de overwinning van Bettini in de Ronde van Lombardije heel indrukwekkend, nadat zijn broer was overleden. Op mij persoonlijk heeft de wereldtitel tijdrijden van Amber Neben (2008) veel indruk gemaakt. Zij was toen al enkele jaren mijn ploeggenote en ik had altijd veel respect voor de manier waarop zij haar sport bedreef. Ik vond die wereldtitel toen niet alleen een heel bijzondere prestatie van haarzelf maar het was ook een enorme stimulans voor mijzelf en de manier waarop ik mijn sport bezig wil zijn. Het was voor mij een soort bewijs dat topsport en geloof heel goed samen kunnen gaan.

vraag 3: Wat is je doel en zijn je verwachtingen voor dit jaar? “Mijn eerste doel is om goed te presteren in de voorjaarsklassiekers. Ik leg daar nog geen klasseringen aan vast maar zou graag meedoen voor de podiumplekken in bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen en de Ronde van Drenthe. In het vervolg van het seizoen heb ik nog enkele wereldbekers en klassiekers gemarkeerd maar ik kan net zo blij worden van een ploeggenote die wint. Dat is wel een prettige eigenschap als je zelf geen sprinter of klimmer bent…”

vraag 4: Twitter je zelf? en wat vind je van alle twitterende collega’s? “Nee ik twitter niet en volg mijn twitterende collega’s ook niet. Ik vind het niet alleen zonde van mijn tijd maar geloof ook niet dat ik zoveel boeiende dingen op een dag doe dat ik daar de hele wereld van op de hoogte moet houden. Als ik me ooit nog eens heel erg ga vervelen kan ik het wel gaan doen. Alhoewel, dan heb ik natuurlijk weer niets om te melden…”

vraag 5: Altijd maar vragen…maar wat is nou de leukste vraag die je ooit is gesteld? “Af en toe geef ik bij een middelbare school bij mij in de omgeving een presentatie over wielrennen. Aan het einde vroeg één van de kinderen of ik een huisdier had. De hele klas lag dubbel van het lachen, maar ik vond het wel een heel leuke vraag. En een hele goede ook nog, want omdat ik zoveel weg ben kan ik nog geen kamerplant in leven houden, laat staan een goudvis.”

Dit jaar is Iris te zien in het Garmin Cervélo shirt en het zou leuk zijn als dat met de handen omhoog is. Je kan haar dus niet volgen op Twitter maar wel op haar website of op de Garmin team site.