Een interview met Tom Dumoulin, dat laat je nooit schieten. Via Etxeondo, het wielerkledingmerk van Team Giant Alpecin, met Tom over het een en ander spreken.

De zilveren medaille op de Olympische Spelen.
Was wel een speciale ervaring en nu voelt de medaille wel goed genoeg.

Uiteraard over de kleding van Etxeondo.
Met Etxeondo nu aan tafel, kan ik natuurlijk niks slechts zeggen, maar als je mijn eerlijke mening vraagt dan ben ik er ook erg blij mee. High class kleding is het, bij andere wielerkledingmerken zie je wel eens anders.

Dyneema, een speciale stof dat in de broek en shirt verwerkt is om schaafwonden te voorkomen.
De stof voelt net schuurpapier wanneer je het vastpakt, zeker de 2.0 versie, maar wanneer je het aan hebt, merk je het niet. Het irriteert helemaal niet. In afgelopen Tour had ik ook een schaafwond, maar op de plek waar de Dyneema stof zat verwerkt niet. Wel verschuift door het vallen de stof van de broek soms, met dan toch nog een schaafwond als gevolg.

Waarom dan niet de hele broek van dat materiaal?
Dat gaat nu nog niet omdat er ook genoeg stretch materiaal moet worden gebruikt rondom de zeem om het een fijn zittende broek te laten worden. De fit moet goed blijven. Dyneema kan die eigenschappen nu nog niet allemaal opvangen. De huidige broek is een combinatie van zoveel mogelijk Dyneema bescherming zonder dat de fit minder wordt. Daar was ik in het begin bang voor, dat de stretch eruit zou gaan en de broek niet lekker zou zitten, maar dat is dus niet het geval.

Wat zou je anders willen aan de broek?
Eh niks,… ik bedenk me net ineens wat ik wel zou willen verbeteren. Bij veel valpartijen (zoals de foto hieronder laat zien) val je vaak ook wat hoger en omdat de Dyneema stof daar ophoudt krijg je alsnog een schaafwond. Dus als de stof nog iets uitgebreid kan worden naar boven dan zou dat nog iets meer schelen. Etxeondo legt uit: “op dit moment kan uitbreiden van de stof net op een wrijvingspunt van je huid zitten waardoor de stof kan gaan irriteren. Uitbreiden in deze vorm is op dit moment lastig met dit als reden.”

Meer bescherming?
Ik ben voorstander van het blijven kijken naar mogelijkheden. Het is toch raar dat je op je dunne bandjes met alleen een shirtje en een broekje aan met 100 km/u naar beneden raast. Ik kan geen andere sport opnoemen waarbij het risico op zware valpartijen zo groot is en waarbij je geen bescherming draagt. Kniebeschermers, niet van die skateboard kniebeschermers want daar kan je niet mee fietsen, verplicht stellen zou ik voorstander van zijn. Wielrennen is gewoon zo’n oude sport, echt traditioneel waardoor vernieuwingen vaak er langzaam doorkomen. Net als met helmen; nog niet zo lang geleden trainden renners nog zonder helm omdat dat niet cool was, maar nu is het net als je schoenen aandoen. Je zet gewoon je helm op.

De ontwikkeling van je tijdritpak waarbij ze een 3D-pop van je hebben gemaakt om daarmee te testen in samenwerking met de TU-Delft?
Was een interessant project, we hebben daarmee kunnen testen en een pak gemaakt dat super goed zit en sneller is, maar wel heel erg jammer dat het allemaal weer zo snel online staat. Want misschien gaat Froome zich nu ook wel laten 3D printen deze winter en dan is het voordeel dat je samen hebt ontwikkeld weer weg. Dat is wel jammer.

Grootste verbetering voor veiligheid in peloton?
Minder renners in het peloton, dan heb je meteen minder ongelukken. Maar dan kom je weer allerlei andere praktische problemen tegen met sponsoren, teams etc.

Qua bescherming kan het voor mij niet gek genoeg zijn. Zolang het niet prestatie-benadelend is. Een broek met schuimvulling tegen het vallen om maar iets te noemen zou ik mee gaan rijden. Looks interesseren me niet omdat het ook zo hype gevoelig is.

Maar dan valt zijn oog op een broek waarop het logo met zilverdraad/glitter is geborduurd, en dan blijkt Tom toch een beetje gevoelig te zijn voor looks.
Daar ben ik geen fan van, daar zou ik niet mee rondrijden… Als de broek sneller is, dan doe ik hem toch wel aan. Prestatie gaat altijd boven looks. Maar gewoon geen glitters!

En dat vinden we een mooie afsluiter. Hieronder nog wat foto’s van de betreffende Dyneema stof die ook gewoon voor de toerfietser in de winkels ligt in zwarte versie zonder Giant opdruk.

dyneema-stof3 dyneema-stof2 dyneema-stof