Het Spaanse merk Grezzy+ is sinds kort in Nederland verkrijgbaar. Het merk heeft een aantal smeer- en schoonmaakmiddelen en verder de benodigde producten om een wiel tubeless te maken. Het opleidingsteam van Bahrain Victorious, de Bahrain Cycling Academy, maakt al een tijdje gebruik van de producten en zo kwam Merida het merk tegen. De teams van Bahrain rijden namelijk op Merida’s, en zo is de link snel gelegd. Merida omschrijft Grezzy+ als volgt: een fris, jong merk met een passie voor fietsonderhoudsmiddelen. 

De schoonmaakmiddelen

Het assortiment is compact en wat opvalt zijn de kleurrijke verpakkingen. Elke schoonmaakmiddel heeft een andere kleur en dat maakt het tot een vrolijk geheel. Alle verpakkingen zijn voorzien van een spuitkop. Als eerste zien we de Drivetrain Formula, een ontvetter in een 500 ml verpakking. De rode vloeistof is bedoeld om de aandrijvingslijn van je fiets te ontvetten. Dit doe je door de ontvetter er op te spuiten, het even in te laten trekken en vervolgens de onderdelen schoon te maken met een doek. Volgens Grezzy+ lost het product smeermiddelen gemakkelijk op en verwijdert het alle vetresten.

Het volgende product is roze van kleur en heet Waterless formula, ook in een 500 ml fles. De naam verklapt het al, want bij het gebruik van dit product hoef je dus geen water te gebruiken. Praktisch dus als je thuis geen ruimte hebt om je fiets schoon te maken met water of als je bijvoorbeeld op vakantie bent. De Waterless formula is een regulier schoonmaakmiddel, om je fiets te poetsen. Naast het reinigen van je fiets zorgt de Waterless formula ook voor een antistatische laag die er voor zorgt dat vuil en stof afstoot zodat je fiets langer schoon blijft.

Het laatste schoonmaakmiddel is de E-razer Formula, een blauwe vloeistof in een 1 liter verpakking. Dit artikel gebruik je wél in combinatie met water en is ook een standaard schoonmaakmiddel. Dit product pas je toe op een natte fiets om het vervolgens een paar seconden in te laten trekken. Daarna met een spons, doek of borstel het vuil eraf poetsen en de fiets met water schoonspuiten. Volgens Grezzy+ zijn alle producten volledig onschadelijk voor alle fietsonderdelen zoals lagers, carbon, aluminium e.a.

De smeermiddelen

Qua smeermiddelen heeft Grezzy+ twee artikelen in het assortiment: één smeermiddel voor je ketting en een smeermiddel voor schokdempers, verende voorvorken en dropper zadelpennen. De kettingolie, de Hyperlube formula, is een combinatie van wax en PTFE. Volgens het merk is het smeermiddel zo samengesteld dat vuil zich niet aan de ketting hecht, wat dan weer tot minder slijtage van de aandrijvingslijn moet zorgen. De kettingolie is zowel geschikt voor racefietsen, mountainbikes als e-bikes en kan onder zowel droge als natte omstandigheden gebruikt worden.

De Slider formula is dan weer geschikt voor de smering van schokdempers, verende voorvorken en dropper zadelpennen. Je hebt slechts enkele druppels nodig om een afdichting of stofbeschermer te smeren en door de anti-wrijvingseigenschappen wordt de vering ook nog beschermd tegen slijtage.

Tubeless producten

Om je velgen tubeless ready te maken heb je natuurlijk latex nodig en opvallend genoeg heeft Grezzy+ dit in twee varianten: één soort voor MTB’s en één soort voor racefietsen. Grezzy+ beredeneert dit als volgt: Omdat racefietsbanden gebruikt worden met een hogere bandenspanning dan mountainbikebanden, vraagt dit om een net andere vloeistof samenstelling voor optimale prestaties.

De variant voor racefietsen is geschikt voor tubeless banden en tubes tot een breedte van 32 mm. De sealant sluit een lekke band of scheurtje tot 5 mm en is speciaal ontwikkeld voor de hoge druk van racebanden. Naast de latex heeft Grezzy+ ook de andere benodigdheden: velglint in verschillende groottes en breedtes en tubeless ventielen.

Prijzen

Grezzy+ Drivetrain formula: € 11,95 (500 ml) en € 29,95 (5 l)
Grezzy+ Waterless formula: € 9,95 (500 ml) en € 29,95 (5 l)
Grezzy+ E-razer: € 11,95 (1 l) en € 29,95 (5 l)
Grezzy+ Hyperlube: € 7,95 (30 ml) en € 11,95 (125 ml)
Grezzy+ Slider formula: € 7,95 (30 ml)
Grezzy+ Sealant tubeless formula: € 15,95 (500 ml) en € 74,95 (5 l)

Meer info via de Nederlandse verdeler en webshop van Merida.