Als je voortaan even lekker uit wil waaien, hebben we een mooi idee voor je; strandracen! Ja, dat kan op een mountainbike, een 29-er liefst, maar het kan nog beter; op de Koga Beachracer! De fiets ging er bij zijn introductie in 2013 al meteen met een Eurobike Award vandoor en komt sindsdien iedere winter weer even terug.

In de winter zoeken velen een alternatief om toch zoveel als mogelijk te kunnen blijven fietsen. Strandracen zal misschien niet als eerste bij je naar boven komen, maar als je dat toch een keer wilt meemaken, doe het dan meteen goed. Het oer-Nederlandse Koga heeft voor deze eigenlijk oer-Nederlandse discipline speciaal de Beachracer op de markt gebracht. Het is wat ze zelf een kruising tussen een 29-er en een crosser noemen en dat is het ook als je de fiets bestudeerd. Waarom die keuze? Lastige ondergrond namelijk, dat strand. Je raadt het al, veel zand! Ja, en heel veel wind. En water. En mul zand. En zo kan je wel even doorgaan. Je moet voldoende grip hebben met zo min mogelijk rolweerstand, voldoende controle om toch door het losse zand kunnen komen en ook nog een aerodynamische houding aan kunnen nemen om de wind te slim af te zijn. De bijna horizontale bovenbuis is ook een bewuste keuze geweest boven een slooping buis. Als het fietsen je onmogelijk wordt gemaakt gooi je de fiets zo makkelijk op je schouder.

Had de eerste uitvoering nog een Schwalbe Super Moto 2.35 achterband die zo “van de plank” kwam, voor 2016 hebben de Duitsers ook een duit in het zakje gedaan. Namelijk met de speciale ‘Schwalbe Big One’, speciaal ontwikkeld voor het strand! Groot volume, minimaal profiel en een minimaal gewicht. Samen met de Thunder Burt inderdaad een perfecte combinatie, hebben we gemerkt op het strand bij Wijk aan Zee, al blijf je spelen met de bandenspanning en blijf het strandzand een verraderlijke ondergrond. Heb je dat allemaal een beetje door, dan beleef je veel plezier met deze combinatie.

We hebben erg leuk gehad op het strand, en dat kwam niet door de temperatuur. Diep zitten en stoempen, volle bak met de wind mee en een beetje spelen in het zand. Maar nu vraag je je waarschijnlijk terecht af waarom je voor enkel een handjevol strandraces per jaar een speciale fiets moet kopen. Nou, ben je het strand beu, dan zet je er achter een band met noppen op en je kan je heerlijk uitleven in het bos en op het veld! En dat is dan weer extra leuk omdat de Beachracer weer net even anders is dan die 29-er of crosser die je misschien al hebt staan. En zo heb je toch weer een excuus gevonden om er een fiets bij te kopen!

KOGA Beachracer 2016
Gewicht: 9,85 kg (zonder pedalen)
Prijs: EUR 1.699,-

Specificaties
Kleur: KOGA Blue Metallic
Frame: Triple-Butted 7005 aluminium, TIG gelast.
Vork: KOGA Pinza, carbon
Balhoofd: FSA 1 1/8″, industrielagers
Stuur: KOGA oversized alloy
Stuurpen: KOGA Carnero Oversized
Stuurlint: KOGA Comfort
Remmen voor/achter: Tektro Spyre
Schakel/remhendels: Sram Rival 1×11
Ketting: KMC X11L
Achternaaf: KOGA
Voorband: Schwalbe Thunder Burt 2.1
Achterband: Schwalbe Big One Evolution 2.35
Binnenbanden: Schwalbe Light
Zadel: KOGA kevlar met chromo rails
Zadelpen: KOGA alloy 27,2mm
Crankset: Sram GX1000 X-Sync 32T
Bottombracket: Sram GXP
Cassette: Sram Rival 11-32T
Achterderailleur: Sram Rival 1
Bidonhouder: Elite Pase

koga-beachracer-2 koga-beachracer-4 koga-beachracer-3 koga-beachracer-9 koga-beachracer-5 koga-beachracer-6 koga-beachracer-7 koga-beachracer-8 koga-beachracer-11 koga-beachracer-12 koga-beachracer-18 koga-beachracer-13 koga-beachracer-22 koga-beachracer-16 koga-beachracer-17 koga-beachracer-14 koga-beachracer-19 koga-beachracer-20 koga-beachracer-21