Een van de merken die terug te vinden is in ons overzicht van Framebouwers is Kualis Cycles. Deze frames komen uit de werkplaats van Yoshi Nishikawa. Voordat hij in 2012 startte met Kualis Cycles, was hij framebouwer voor onder andere het Japanse Level en Amerikaanse Seven Cycles. Nishikawa is een Japanse framebouwer die begon in Massachusetts en via New Jersey in 2016 naar Japan terug is verhuisd.

Custom Staal en Titanium
De frames van Kualis zijn gemaakt van staal of titanium. De geometrie is custom en ook de specifieke eigenschappen van het frame kan je zelf aangeven. Hierbij kan je denken aan ruimte voor bredere banden, een langere achterbrug voor meer comfort of een hoger balhoofd voor een endurance racer.

Steel Disc road
Één van de frames die de framebouwer heeft gemaakt is voor dhr. Funaki. Deze stalen racefiets is gemaakt voor schijfremmen en steekassen en heeft een geïntegreerde zadelpen. De maximale bandbreedte is 32 mm, in combinatie met 28 inch wielen. Aan de foto’s te zien is er gekozen voor een comfortabel frame, door de seatstays laag op de zitbuis te positioneren. Het frame lijkt te zijn gemaakt voor een elektronische schakelgroep, gezien de gaatjes voor interne bekabeling. Voor de remkabel is er gekozen om deze wel buiten het frame te houden. Om het frame compleet te maken is er een carbon voorvork van Enve gemonteerd. Deze heeft wel ruimte om de remkabel intern te laten lopen. De voorvork is meegespoten in hetzelfde design als de rest van het frame.

Design
Net als de geometrie is de afwerking volledig custom. Qua logo heb je keus uit twee verschillende opties. Ook de plek van het logo lijkt niet vast te staan, want bij het frame van dhr. Funaki is deze op bovenbuis geplaatst in tegenstelling tot de gebruikelijke plek op de onderbuis. Het meest opvallende aan dit frame is wat mij betreft het design. Als ik het zie krijg ik een beetje het idee van het heelal in combinatie met Star Wars. Wanneer je het frame dichterbij bekijkt valt op hoeveel details er in zijn verwerkt. Daarbij zie je ook de koperkleurige details die onder andere bij het balhoofd en de zadelpen te zien zijn. Deze matchen weer met de kleur die gebruikt is voor het logo. Naast dit uitgesproken en opvallende design kan je bij Kualis ook terecht voor een meer ingetogen en strak frame.

Prijs
Custom frames hebben ook een custom prijs. Als er prijzen bekend zijn hebben ze het vaak over de ‘vanaf-prijs’. Afhankelijk van de opties die je zelf wil toevoegen zal de prijs dan ook stijgen. In het geval van een stalen Kualis frame zal de prijs beginnen bij 250.000 Japanse Yen. Omgerekend is dit zo’n € 2100,-. Het frame, zoals hier afgebeeld heeft bijvoorbeeld als extra optie de Enve voorvork, die tegen een meerprijs is gemonteerd.

Meer info via Kualis

8 Comments