De Xelius SL van het Franse Lapierre is voor 2019 op een aantal puntjes gewijzigd. De basis blijft hetzelfde: een klimfiets. Wat het meeste opvalt aan de fiets is de achtervork die verbonden is met de bovenbuis en het driehoekje dat hierdoor ontstaat. Deze constructie moet zorgen voor meer comfort, doordat de klappen van de ondergrond niet direct zouden worden doorgegeven aan de rug. Het lage gewicht en het comfort zorgt ervoor dat de profs van Groupama – FDJ deze fiets voor de meeste wedstrijden gebruiken.

 

Voor 2019 is de voorkant de grootste wijziging. Ze hebben de voorkant van de Aircode gekopieerd, de aerofiets van Lapierre. Daarmee hebben ze de Xelius SL voor 2019 in feite dus ook aerodynamischer gemaakt. Ook is de zit iets dieper en langer geworden. Je zal dus ook wat aerodynamischer zitten, maar het gaat maar om een paar millimeter.

Ook de achterkant is gewijzigd met de achtervork die nu nog iets verder op de bovenbuis aangrijpt. Het driehoekje dat dan ontstaat is nu ook wat groter. De zadelpenklem is wat netter weggewerkt. Die zit niet meer als een klompje aan de achterkant, maar is nu bijna onzichtbaar onder een rubber aan de voorkant van de zadelpen. En ook al denk je soms dat het gewicht van sommige fietsen niet meer omlaag kan, schijnt er toch weer iets gewicht te zijn bespaart met de Xelius SL. Door het gebruik van een nieuwe mal is de hoeveelheid hars die nodig is minder geworden (en dus het gewicht).

De Xelius SL is verdeeld in twee lijnen: 500 en 700. De 500 staat voor de versies met mechanisch schakelen, de 700 voor de versies met elektronisch schakelen. Voor zowel de 500 als de 700 serie is er één schijfremmodel en twee velgremmodellen. De prijs begint bij € 1999,- en dan heb je een fiets met Shimano 105 en velgremmen. Het topmodel kost € 4999,- en dan krijg je Shimano Ultegra Di2 en Mavic Ksyrium Pro Carbon wielen. Ben je fan van de Groupama – FDJ ploeg dan kun je kiezen voor de Xelius SL 700 CP Groupama/FDJ en in dezelfde kleuren rijden.

Voor het complete overzicht van de fietsen kun je kijken bij Lapierre