Het fietsenmerk Lauf komt uit IJsland, en dat horen we toch niet vaak. Het merk Lauf heeft een compact assortiment met twee gravelbikes en één racefiets, de Uthald. En die racefiets wekte onze aandacht, want er zijn twee dingen die ons direct opvallen: de bocht in de zitbuis en de gradenhoek van het balhoofd. Aan ons de schone taak om daar verder in te duiken.

Twee uitvoeringen in vier kleuren

Lauf biedt de Uthald in twee verschillende afmontages aan, maar wel in vier verschillende kleuren. De ene uitvoering heet de ‘Weekend Warrior Wireless’ en de andere uitvoering heet ‘Race Wireless’. Veel componenten zijn op beide uitvoeringen gelijk. Beide uitvoeringen hebben exact hetzelfde carbon frame en zijn voorzien van een klassiek stuur met een afgevlakte bovenkant van Lauf zelf, de Road Smoothie. De stuur- en zadelpen en het balhoofd zijn van FSA en het zadel is de Fizik Aliante R5. De banden zijn de Maxxis High-Road in een 32 millimeter uitvoering.

Het verschil tussen de twee uitvoeringen zit ‘m in de groepset en de wielen. De Weekend Warrior Wireless uitvoering is voorzien van de draadloze en elektronische Sram Rival AXS groepset, gecombineerd met aluminium DT Swiss E 1800 Spline wielen. De Race Wireless is dan weer voorzien van de eveneens draadloze en elektronische Sram Force AXS groepset en carbon Zipp 303S wielen.

Comfort is snelheid

Volgens Lauf is de Uthald echt gemaakt voor racers en ‘weekend warriors’. Hardrijders dus, en daar zijn de eigenschappen van deze racefiets ook naar. Alhoewel, Lauf heeft toch echt wel een andere blik op aerodynamica en comfort dan andere merken. Want, zo stellen ze, een ‘smooth’ rit zorgt voor een snelle rit. Ze zijn overigens niet het enige merk dat deze mening heeft. Wat ze bedoelen is dat een comfortabele fiets ervoor zorgt dat je (langer) snelheid kunt maken, omdat je volledig je kracht kwijt kunt. En dat comfort zien we bijvoorbeeld terug in de veel minder steile balhoofdhoek, die zorgt voor een langere wielbasis. En een langere wielbasis zorgt dan weer voor meer comfort. Hetzelfde geldt voor de buiging in de zitbuis, waardoor de achterkant van de fiets meer flex heeft.

Daarnaast kun je volgens Lauf zelf nog spelen met de hoogte en de lengte van de stuurpen, omdat ze bewust hebben gekozen voor een klassieke stuur- en stuurpencombi. Op die manier kun je zelf een diepere of comfortabelere houding kiezen. En daar valt natuurlijk iets voor te zeggen. En die hoek van het balhoofd, die gaan we volgens Lauf nog veel vaker terugzien bij andere merken. Wij zijn benieuwd hoe en of deze trend zich gaat ontwikkelen!

Het frame is geschikt voor banden van maximaal 35 millimeter breed en de Weekend Warrior Wireless weegt 8,78 kilo en de Race Wireless weegt 7,95 kilo. Beide metingen zijn gedaan met een maat M fiets. De racer is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren: zwart, rood, lichtblauw en paars. Mijn voorkeur gaat uit naar de paarse kleur, die Lauf zelf Thingvellir Sky noemt, maar stuk voor stuk zijn het gave kleuren die de fiets goed staan als je het mij vraagt. De Weekend Warrior Wireless kost $ 3.490,- en de Race Wireless $ 4.690,-.

Meer info via Lauf.