Tijdens zijn profcarrière was Laurens ten Dam niet vaak te vinden aan de start van de Ronde van Vlaanderen. Zijn lichte bouw, maakte hem meer geschikt voor de echte bergen in plaats van het stoempen op de kasseienhellingen. Nu hij een ‘vrij’ man is, kan hij fietsen waar hij maar wil.

En we weten allemaal dat Laurens ten Dam graag van een portie gravelbiken houdt, dus heeft hij met de hulp van Komoot en Shimano een alternatieve Ronde van Vlaanderen uitgezet. Eéntje die over gravelpaden naar de beroemde kasseienhellingen en stroken gaan van de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem.

Twee dagen avontuur. Vol met fietsen, maar ook met een beetje cultuur. En volgens ten Dam is hij nu lekker aan het fietsen en niet aan het racen. Of z’n fietsmaatjes Stefan Bolt en Paul Errington het daar altijd mee eens zijn, dat betwijfel ik. De rit werd verreden voor de Coronacrisis. En we moeten waarschijnlijk nog wel even wachten voordat we zelf zo’n avontuur kunnen plannen. Maar het is in ieder geval een lekkere video om het avontuur gevoel in jezelf wakker te houden.

De routes kan je zelf trouwens ook downloaden via Shimano