Soms is het leuk om een zware roman te lezen, maar dit wissel ik het liefst af met een iets luchtiger boekje tussendoor. Hou je dan ook nog eens van wielrennen dan is De Soigneur waarschijnlijk precies wat je zoekt.

Het verhaal gaat over soigneur Geert van Diepen en veel van wat hij heeft meegemaakt in de 30 jaren dat hij als soigneur werkt. Bij teams als PDM, TVM, CSC en nu bij Team Roompot. Geert doet het verhaal, Kees heeft het opgeschreven. Aan het eind worden de gesoigneerde renners nog eens opgesomd, bijna 3 volle pagina’s met namen! Leontien van Moorsel, Steven Rooks, Peter van Petegem, Robbie McEwen, Frank en Andy Schleck, Fabian Cancellara, Alberto Contador Dylan Groenewegen, om er maar een paar te noemen.

Voor, na en tijdens de koers
Het boek gaat over alles wat een soigneur allemaal doet voor, na en tijdens de koers. Dat blijkt toch iets meer te zijn dan alleen een bidon aangeven. En dat het ook gewoon hard werken is, laat Geert duidelijk zien. De grofgebouwde Brabander met een onvervalst accent, zoals Geert wordt omschreven, heeft allerlei leuke anekdotes en verhalen. Het geheel is lekker eenvoudig en direct opgeschreven zodat ik bij het lezen het gevoel had dat ik het Geert zelf allemaal hoorde zeggen.

Duidelijk is ook dat je als soigneur niet van het afwachtende type moet zijn. Omdat je werkelijk overal samen andere teams in de rij staat, voor het eten, de kamers, de parkeerplekken, de dopingcontrole etc. etc., laat Geert zien hoe je een beetje brutaal, maar toch netjes zorgt dat jouw team voorrang krijgt. Het is echt een vermakelijk boek waarbij je niet hoeft na te denken. Op vakantie tussen de zware romans door, zal ik maar zeggen.

De Soigneur
Auteur: Geert van Diepen & Kees de Jong
Uitgever: Ambo Anthos uitgevers
Pagina’s: 176
Prijs: € 18,99

WINACTIE
We mogen 3 exemplaren van het boek weggeven! Geef hieronder aan waarom jij dit boek wilt lezen, misschien win jij dan! Dinsdag 9 juli na 12:00 uur trekken we de winnaars.

Tags: