Toen ik Aart onlangs vroeg hoe hij in één zin zijn nieuwe boek Kopwerk zou omschrijven, was het even stil. Niet zo heel vreemd omdat ik na het lezen ervan ook lastig in één zin kon samenvatten waar dit boek over gaat.

Het gaat natuurlijk over wielrennen, maar het is een veelzijdig boek. Er staan leuke verhalen en anekdotes in, maar ook het bizarre verhaal van Aart toen hij tijdens de Tour de France van 2002 waarin hij moest opgeven, in het ziekenhuis belande en wonder boven wonder ontsnapte aan de dood. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de trainingstips en oefeningen die in het boek worden beschreven. Van alles wat dus. Het boek leest dus niet alleen lekker maar is ook weer een soort mini-naslagwerk met allerlei trainingstips.

Lage D1 met 34 km/u
Er wordt bijvoorbeeld ingegaan op de D1 training, die zo belangrijk is. Harder fietsen begint met vogels kijken, zoals Koen dit zo mooi noemt. Uiteindelijk maakt rust je sneller. Het waarom wordt in het boek netjes uitgelegd, gevolgd door trainingstips en praktijkervaringen. Aart reed tijdens die trainingen in de lage D1 zone met zo’n 100 omwentelingen per minuut zo’n 34 km/u. Er valt dus nog wel wat te verbeteren bij me, dacht ik bij het lezen ervan.

Niet alleen de manier van schrijven maar ook de fijne opmaak van de pagina’s maakt dat je dit boek erg makkelijk leest. Ik heb het boek in een keer uitgelezen. Er worden regelmatig afbeeldingen en foto’s gebruikt om dingen te verduidelijken. De ondertitel van het boek is: brein, ademhaling, training. Elk van deze drie punten wordt behandeld volgens een patroon. De theorie, de praktijk en gevolgd door ervaringen met als slot een column. Naast Koen en Aart komen ook andere bekenden van het wielerwereldje aan het woord. Leo van Vliet, Bram Tankink Jw Roy, Peter Winnen, Joop Zoetemelk en Eric Corton zijn die bekenden. Hopelijk komt er ook een deel 2!

Kopwerk
Auteur: Aart Vierhouten en Koen de Jong
Uitgever: Lucht
Pagina’s: 168
Prijs: € 25,-

WINACTIE
We mogen 3 exemplaren van het boek weggeven! Geef hieronder aan waarom jij dit boek wilt lezen, misschien win jij dan! Donderdag 3 januari na 12:00 uur trekken we de winnaars.

 

 

Tags: