Wanneer je de naam Reinier Honig hoort zal dit bij sommigen vraagtekens oproepen; anderen zullen wellicht weten dat dit de naam is van een Nederlandse wielrenner die op dit moment in Belgische dienst rijdt. Hij rijdt voor Crelan-Euphony, een continentale wielerploeg.

Voordat Reinier terecht kwam bij de ploeg waarvoor hij nu rijdt heeft hij een weg bewandeld die niet voor veel renners is weggelegd. Hij heeft namelijk een jaar lang gekoerst voor het Italiaanse Acqua & Sapone. Een beetje wielerkenner weet dat Italië het Mekka is van het wielrennen. Het hele land ademt wielrennen en wanneer je daar als beroepsrenner kan werken is het een droom die uitkomt. Zo ook voor Reinier.

Nadat contractverlenging in 2009 bij Vacansoleil erg lang op zich liet wachten, heeft Reinier de kans om te tekenen in Italië met beide handen aangepakt. Met wat geld en kleding stapt hij voor het eerst in het vliegtuig richting Italië en wanneer hij daar aankomt mag hij zonder controle door de douane wanneer ze horen dat hij wielrenner is bij Acqua & Sapone. In dit boek verteld Reinier zijn verhaal aan Gijs Zandbergen, waarmee hij in dat jaar veel contact heeft om dit project te laten slagen. Wanneer je nieuwsgierig bent naar zijn verhaal en de Italiaans wielergekte is het een erg leuk boek, maar verwacht geen uitgebreide wedstrijdanalyses van grote rondes en world-tour koersen. Echter wil de schrijver ook een aantal keer graag zijn eigen verhaal kwijt wat ervoor zorgt dat het nog al eens over andere dingen gaat dan Reinier en zijn Italiaanse droom. Het boek eindigt met een open eind en dit zorgt er voor dat je toch meteen even gaat googelen hoe het verder gaat met de carrière van Reinier. Wordt zijn contract verlengd, of gooit een bloedvatvernauwing roet in het eten?!

Auteur: Gijs Zandbergen en Reinier Honig
Uitgever: AmstelSport
Pagina’s: 174
Prijs: Afhankelijk van waar je kijkt