Paniagua is de titel van het een na laatste boek van Thijs Zonneveld. Paniagua; een Italiaanse verbastering van Pane en Agua. Vertaald betekend het brood en water en wordt het gebruikt in de wielerwereld voor renners die geen sportvoeding tot zich nemen en alles rijden op water en brood.

Dat Zonneveld een wielerterm gebruikt voor zijn boek is natuurlijk niets nieuws. Of het ook een klein schopje is in de richting van de dopingwereld en het dunne lijntje waarop renners zich begeven m.b.t. voeding durven we niet te zeggen. Oke, het is een wielerterm, maar het boek is geen 100% wielerboek. Het boek is een bundel met daarin een verzameling van de leukste/mooiste/grappigste/etc. columns van Thijs Zonneveld. Veel van deze verhalen gaan uiteraard over wielrennen.

Zo laat Thijs in zijn column ‘F*ck you too, Lance’ duidelijk merken wat hij vindt van Lance Armstrong en zijn bekentenis. Een ander interessant en met name herkenbaar leuk verhaal is ‘Wilco Kelderman bestaat niet’. Hiermee wil hij de verwachting van de Nederlandse wielervolgers duidelijk temperen om te voorkomen dat we Wilco Kelderman nu al de Tour zien winnen. Want dat is toch wat vaak gebeurd met talenten in Nederland die net ietsjes harder fietsen. Een ander, irritant en heel herkenbaar verhaal is ‘Krrrrk’ waarbij hij feilloos uitlegt hoe het voor een wielrenner is om een kraakje aan je fiets te hebben maar deze niet kan vinden.

Zoals de titel al doet al doet vermoeden gaat het niet alleen over wielrennen, maar zijn het columns uit het jaar 2012 en 2013. Ze zijn onderverdeeld in verschillende categorien nl;
Voorjaar
EK Voetbal
Tour de France
Olympische Spelen
Najaar

Wanneer je columns van Thijs Zonneveld regelmatig volgt, dan vind je in dit boek niets nieuws. Alle verhalen zijn al eens verschenen op nusport.nl of voor het AD;  twee werkgevers waar Zonneveld columns voor schrijft.

Boek: Paniagua
Schrijver: Thijs Zonneveld
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Pagina’s 190
Prijs: 14,95 EUR