De Nationale Kampioenschappen cross zijn verreden en bij de heren leverde dat alles behalve een verrassende winnaar op. Mathieu van der Poel reed door de Friese modder naar de overwinning. De strijd om de plekken twee en drie waren eigenlijk veel interessanter en met Lars van der Haar en David van der Poel was het podium compleet.

Op uitnodiging van Canyon, de nieuwe fietsleverancier van onder andere de gebroeders van der Poel, konden we de entourage rondom deze twee heren van wat dichterbij bekijken. Er komt nogal wat bij kijken om de mannen een uur lang te laten crossen. Een vrachtwagen, die tevens dienst doet als camper, met daarin tien fietsen en meer dan twintig sets wielen. Een paar uur voor dat de koers van start gaat, gaan beide heren het parcours verkennen. Bandendruk en profiel kan worden bepaald en bij terugkomst worden de fietsen direct schoongemaakt. Drie man sterk, waaronder vader Adrie, is constant met het materiaal in de weer. Afspuiten, schoonmaken, wielen wisselen en als ze klaar zijn weer aan het rek hangen. De heren zitten ondertussen in de truck en zo’n twee uur voor de koers komen ze beiden, in spijkerbroek en dikke winterjas naar buiten. Op de fiets, die is uitgerust met wegwielen, willen ze wegrijden. Zoals je van een veldrijder verwacht, springt eerst David op de fiets, om vervolgens direct weer af te stappen. Als ook Mathieu aankomt op de fiets, kijken ze elkaar aan en beginnen te lachen. Ze hebben elkaars fiets te pakken! Als ze deze omwisselen krijgt Pa van der Poel, die een fiets staat te poetsen achter de truck, de opmerking dat hij ze verkeerd heeft neergezet. In de tussentijd laat moeder van der Poel de honden uit, want de dalmatiërs gaan ook mee naar de koers!

Zo’n half uur voor de koers komt Mathieu naar buiten om zijn warming up op de rollen te starten. David kiest ervoor om op de weg warm te rijden. Als de heren klaar zijn, kleden ze zich warm aan en begeven zich naar de start. De mechaniekers gaan met de overige fietsen en een aantal reservewielen naar de materiaalzone. Coach en verzorgers gaan met de renners mee naar het startvak om de jas en broek aan te pakken die ze tot kort voor de start nog aan hebben. Hoe de koers is verlopen is een bekend verhaal en nadat de koers is geëindigd duurt het lange tijd voor de renners weer terug bij de bus zijn. Officiële plichtplegingen als huldiging, interviews en dopingcontrole moet worden gedaan en het is inmiddels al bijna donker als David als eerste terugkeert bij de truck. In de tussentijd zijn de mechaniekers druk geweest om alle fietsen en wielen af te spuiten en te poetsen. De fietsen worden voorzien van het nodige onderhoud zodat ze weer gebruiksklaar zijn voor de volgende cross.

De entourage die deze twee coureurs, en met name Mathieu, met zich meebrengt is indrukwekkend. Alles bij elkaar loopt er rondom de truck gedurende de dag zo’n man of tien die allen iets met de ploeg van de heren te maken heeft. Sommigen zie je weinig, zoals moeder van der Poel, terwijl vader Adrie de hele dag op de vingers wordt gekeken hoe hij bezig is met het materiaal. En dat ze op de vingers gekeken worden is een feit. Waar de meeste renners grotendeels in anonimiteit hun voorbereidingen treft, is er bij de familie van der Poel geen moment van rust rondom de truck.

De routine zit er goed in bij de familie Van Der Poel. Als David (l) en Mathieu (r) op de fiets springen blijken ze elkaars fiets te hebben. De ‘schuld’ van vader Adrie, die ze kennelijk verkeerd had neergezet.