En dat bedoel ik dan ook letterlijk! De Scape serie van Brooks bestaat uit tien verschillende tassen. Zo is er voor elk type renner een passende combinatie van tassen te vinden. Dit kan met het zadeltasje voor een binnenbandje tot de gehele set aan tassen voor een wereldreis.

Brooks Scape

Nu zie ik persoonlijk een wereldreis per fiets niet direct zitten, maar een mooie bikepacking trip of een extreme tocht zoals de Dirty Kanzelled sla ik niet af. De Scape collectie heeft voor dit soort tochten tassen die je op bijvoorbeeld je gravelbike kunt monteren. De Scape collectie heeft, zoals ik van Brooks gewend ben, een luxe uitstraling. De bruin/groene kleur past mooi in de sfeer van een mooie graveltrip en heeft als bijkomend voordeel dat een beetje modder niet direct opvalt.

Brooks Top Tube Bag

Alle tassen zijn gemaakt van een slijtvast polyester dat bestand is tegen schuren en niet zal verkleuren of verzwakken door UV-licht. De stof is waterdicht en flexibel, waardoor je bij de ‘roll’-tassen makkelijk het volume kan vergroten of verkleinen. De flappen die over de openingen vallen, zijn zo vormgegeven dat er geen water naar binnen kan. Dit is ook het geval bij de gesealde ritsen, die waterdicht zijn. De tassen maak je vast aan de fiets met klittenband sluitingen die zijn verstevigt met Hypalon. Dit is een rubberachtig kunststof dat verschillende weersinvloeden aan kan.

Avontuurlijk setje

Voor een bikepacking trip zijn er naar mijn idee zeven tassen die je op de fiets kunt monteren. In verschillende set-ups te gebruiken natuurlijk. Voor aan de zadelpen heb je drie keuzes: de Saddle Pocket Bag, de Saddle Roll Bag en de Seat Bag. Voor aan het frame heb je de Top Tube Bag en de Frame Bag. Voor het stuur kun je kiezen uit de kleinere Handlebar Pouch of de grotere Handlebar Roll.

Brooks Saddle Pocket Bag

De Saddle Pocket Bag is het kleinste zadeltasje met een inhoud van 0,7 liter een binnenband en wat klein gereedschap mee te nemen. Het zadeltasje is ook te bevestigen aan een andere buis. Mocht je iets meer bagageruimte willen onder je zadel kan je ook kiezen voor de Saddle Roll Bag van 1,5 liter. Beide zadeltassen kosten € 45,- en hebben een reflecterend logo aan de achterkant. Wil je meer bagage meenemen dan kun je kiezen voor de Seat Bag met inhoud tussen de 8 en 10 liter afhankelijk van hoe ver je de tas oprolt. De tas kost € 130,- en op de tas kun ook de Saddle Pocket Bag vastmaken. Zo vergroot je het volume nog extra.

Brooks Seat Bag

Voor op het frame zijn er twee tassen. De Top Tube Bag zit op de bovenbuis, net achter het balhoofd. De Frame Bag hangt onder je bovenbuis, waardoor ze elkaar niet in de weg zitten. Het tasje op de bovenbuis van je frame heeft een inhoud van 0,9 liter en kost € 55,-. De Frame Bag, die onder de bovenbuis hangt, is 3 liter. Deze heeft aan beide kanten een rits en ook een gaatje waar een kabel door kan. Handig om je navigatie of telefoon bij te laden tijdens je trip. Deze tas kost € 95,-.

Brooks Frame Bag

Een stuurtas maakt je gravelbike af

Een gravelfiets lijkt tegenwoordig pas compleet als er minstens een tas aan het stuur hangt. Brooks heeft er meerdere in het assortiment, twee zijn er geschikt voor een bikepacking trip op je gravelbike of racefiets. De Handlebar Pouch heeft een inhoud van 3 liter en wordt met behulp van aluminium sluitingen net wat steviger aan je stuur bevestigd. Aan de achterkant zit er een strap die je om het balhoofd maakt, zodat de tas goed blijft zitten. De prijs voor deze tas aan je stuur is € 95,-.

Brooks Handlebar Pouch

Er is ook een Handlebar Roll met een harnas voor € 125,-. In deze tas met een inhoud tussen de 6 en 10 liter past net wat meer. Het harnas kun je laten zitten, zodat je alleen de roll bag eruit hoeft te halen.

Brooks Handlebar Roll

De serie tassen van Brooks passen perfect in het beeld dat ik heb bij een fiets om mee op avontuur te gaan. Samen met de reputatie en de uitstraling die het Engelse merk heeft kun je met de Scape serie prima voor de dag komen als je het mij vraagt.

Meer info via Brooks

Brooks Saddle Roll Bag