De bandenspanning is misschien wel hét onderwerp waar je als wielrenner het langst over kan discussiëren. Zeker met alle verschillende variabelen als het gaat om ondergrond, bandbreedte, velgbreedte en wel of geen tubeless setup, zijn er haast oneindig veel mogelijkheden. Daar waar de één op gevoel zijn band op pompt, wil de ander exact weten met welke bandenspanning hij op pad gaat.

Air Pressure Station
Mocht je tot de laatste categorie behoren, dan heeft Enve nu een ideaal hulpmiddel waarbij je altijd op pad gaat met de door jou gewenste bandenspanning. Het Air Pressure Station is een digitale meter die je aansluit op je compressor. Vanaf het Air Pressure Station zet je de pompslang op je ventiel en na het instellen van de gewenste bandenspanning wordt met één druk op de knop het juiste aantal bar in de band gepompt. Enve wil hiermee niet de handpomp vervangen, maar een veel nauwkeurigere en efficiëntere aanvulling bieden daarop.

Bar of PSI
Het Air Pressure Station moet je aansluiten op het lichtnet en heeft twee aansluitingen voor een luchtslang. Een ingang waar je de luchtslang van je compressor aan koppelt en een uitgang voor de meegeleverde luchtslang van Enve. Deze is voorzien van een pompkop die alleen geschikt is voor presta-ventielen. Het apparaat kan worden ingesteld op Bar of PSI. Met de + en – knop stel je de gewenste druk in en zet je de pompkop op het ventiel. Nu hoef je alleen maar de knop met het wiel in te drukken en wachten tot de band vol is. Je hoort vijf piepjes en de gewenste bandenspanning knippert op het scherm.

Bandenspanningstabel
Op de rechter zijkant zitten drie knoppen die je kan voorprogrammeren met een gewenste bandenspanning. Aan de linkerkant staat een korte handleiding en zit een NFC-chip, die je met je telefoon kan scannen. Als je je telefoon ervoor houdt, opent deze automatisch de Tire Pressure Recommendations chart van Enve. Een drietal uitgebreide tabellen met daarin de bandenspanning zoals deze wordt aangeraden door Enve. Daarbij maken ze onderscheid in Bar en PSI, velgbreedte, bandbreedte en discipline. Het uitgangspunt zijn Enve velgen met tubeless gemonteerde banden. Dat wil niet zeggen dat je dit niet ook prima als richtlijn kan gebruiken voor andere merk velgen, met een vergelijkbare velgbreedte.

Hoofdprijs
Bij het zien van het Air Pressure Station was ik in eerste instantie enthousiast. Handig, aangezien ik een muggenzifter ben als het op bandenspanning aankomt. Dat enthousiasme werd al snel minder toen ik de prijs zag. Met $ 750,-, omgerekend een kleine € 650,-, is het alles behalve goedkoop te noemen. Daar komt bij dat je zelf in het bezit moet zijn van een compressor, of een air booster met tank (die je met de hand moet vullen). Voor dat bedrag blijf ik, en ik denk velen met mij, voorlopig toch maar met de hand pompen.

Via Enve

Tags: