In Engeland, en dan om precies te zijn in Londen, zit Métier cycling. Misschien niet het meest bekende merk als het om fietskleding gaat, maar innovatief is het zeker! En dan heb ik het specifiek over de Beacon collectie waarbij er verlichting in de kleding is verwerkt. Ideaal nu de dagen weer (veel te) snel korter worden.

Beacon Gilet

Eén van die items, met geïntegreerde verlichting is het Beacon Gilet. Dit is één van de vier items, want er is ook een ultralight gilet, een jack en een rain jacket waar deze verlichting in zit. Het gilet is gemaakt voor de periodes waarin het minder mooi weer is, want de stof is winddicht en waterafstotend. Dit geldt ook voor de rits, waar geen water door komt. Aan de achterkant is er ruimte om bij de zakken op je rug te komen en er zit een apart zakje op dat je kan afsluiten met een rits. Het gilet heeft verlichting, maar is daarnaast ook nog voorzien van reflecterende details.

LED-verlichting

Klinkt allemaal al prima, maar waarmee het merk zich echt onderscheidt, is de verlichting die erin is verwerkt. Zelf noemen ze dit het ‘BrightRide LED system’. Bij dit systeem hebben ze aan de voorkant twee strips van drie leds in het gilet gemaakt en aan de achterkant zit er een strip met vijf rode leds. De leds aan de voorkant zijn zogeheten High Intensity Leds, terwijl op de achterkant juist is gekozen voor rode High Brightness Leds. De lampjes aan de voorkant hebben een kracht van 160 lumen. Deze zijn geplaatst aan de voorkant van de schouders waardoor je zelf wat kan zien, maar vooral ook gezien wordt.

Aan de achterkant zit er net boven de taille een strip met vijf rode leds die in de breedte zijn geplaatst. Deze hebben een kracht van 22 lumen, zodat de andere weggebruikers je goed zien. Volgens Métier zelf ben je met de Beacon items perfect zichtbaar om dag en nacht te kunnen fietsen. Maar dat moet je natuurlijk ook willen :).

Accu

Om de lampjes te bedienen, zit er in het gilet een verwijderbare accu verwerkt. Dat verklaart ook het gewicht van 404 gram waar dit gilet op uit komt. De accu is in drie uur volledig op te laden via USB en gaat op de meest zuinige stand zo’n 72 uur mee volgens Métier. De leds op het gilet zijn in te stellen op drie verschillende standen. Je kunt deze laten knipperen met twee verschillende snelheden, waarbij de accu dat zo’n 72 uur zal volhouden. Kies je voor constante verlichting dan zal de 1000 mAh Lithium-Ion batterij na ongeveer 12 uur leeg zijn.

Op de website van Métier kun je alle informatie en de prijzen van de Beacon items vinden. Met een prijs van £ 180,- is het zeker geen goedkoop gilet. Omgerekend is dit net geen € 200,- en daarmee mikken ze naar mijn idee op wielerliefhebbers die veiligheid hoog in het vaandel hebben maar ook met een dikke portemonnee.