Eurobike 2019 had een paar primeurs in petto. Een daarvan was een compleet nieuw merk: Vaast. Een nieuw fietsmerk dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

Natuurlijk heeft elk nieuw merk iets nieuws vertellen. Al gaat het om sturen, wielen of frames, men heeft er altijd wel iets bijzonders over te vertellen. Dat is bij Vaast niet anders, maar ze hebben toch een paar punten die onze aandacht trokken.

Duurzaamheid is belangrijk voor ze. Ze willen in hun hele bedrijfsvoering hiermee rekening houden. Alleen de verpakking van hun fietsen kan nog beter, geeft General Manager Morten Kristiansen, aan. Het houdt ook in dat hun leveranciers aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen, daarvoor hebben ze audits laten uitvoeren. Het zit bijvoorbeeld ook in de keuze voro verf en dan is er nog het materiaal van hun fietsen: Allite Super Magnesium moet het meest duurzame en eco-vriendelijke metaal in de wereld zijn.

Drie symbolen die het duurzame karakter van Vaast moeten weerspiegelen

Geen carbon, aluminium, staal of titanium, maar magnesium!
Hun frames zijn gemaakt van Allite Super Magnesium. Allite is het bedrijf dat het materiaal maakt. Het materiaal was eerder altijd voorbehouden aan de luchtvaart en het leger, maar wordt nu dus ook ter beschikking gesteld voor de particuliere markt.

De eigenschappen van Super Magnesium zoals Allite die op hun website laat zien liegen er niet om:

  • 33% lichter dan aluminium
  • 50% lichter dan titanium
  • 75% lichter dan staal
  • 17% sterker dan staal
  • 21% sterker dan aluminium
  • 56% sterker dan grade 1 titanium
  • 20x betere schokabsorptie dan aluminium
  • 100% recyclebaar

Het wordt gewonnen uit zeewater en magnesiumhoudende mineralen. Beide in overvloed aanwezig op de aarde waardoor de impact op het milieu velen malen minder moet zijn dan bij andere metalen die veel voor fietsen gebruikt worden.

Vaast start meteen met 4 modellen
We hebben foto’s gemaakt van de Model A/1, de all-road fiets van Vaast. Maar ze zijn meteen in totaal 4 modellen op de markt gekomen. Van elke model worden er 2 uitvoeringen op de markt gebracht als ook een frameset. De Model A/1 vonden wij natuurlijk het interessantst, maar ze hebben ook nog een hardtail mountainbike, urban en jeugdfiets. Een ‘echte’ racefiets zit wel in de planning.

Model A/1 is hun all-road model en brengen ze compleet in een 700c met Shimano GRX en een 650b uitvoering met de SRAM Rival1 uitvoering op de markt. Beide fietsen hebben een adviesprijs van $ 2.499,99. Een frameset zou $ 1.299,99 moeten gaan kosten. Daarmee hebben we ook meteen beeld van de prijs van Super Magnesium: lager dan carbon, eerder rond het niveau van aluminium.

De twee all-road uitvoering verschillen opvallende genoeg niet alleen in het type groep. Zo heeft de GTX voor en 42T en de Rival een 40T terwijl ze beide een 11-42T cassette gebruiken. De GRX heeft Stan’s Notubes Grail S1 wielen, de Rival1 krijgt Stan’s Notubes Crest 27.5 wielen. Wel beide een T47 bracket, Vaast’s eigen 6061 alu Allroad Pro stuur en carbon zadelpen.

De A/1 700c met GRX weegt 8,9 kg, de A/1 met Rival1 9,0 kg. Die ontlopen elkaar dus nauwelijks. Geen superlichte fietsen, maar respectabele gewichten voor een all-road fiets in deze prijsklasse. De fietsen zullen naar verwachting later dit jaar beschikbaar zijn.

Alle info bij Vaast