Na de introductie van de Aether Spherical als topmodel enige tijd geleden heeft Giro nu ook de Helios. De helm heeft ook de Spherical bescherming meegekregen van de Aether, maar is iets lager geprijsd.

De Helios is het model waarbij je “geen concessies meer hoeft te doen als je kiest voor een helm met ‘Brain Protection'”. Volgens Giro’s Eric Richter was dit voorheen wel het geval. Ten opzichte van de Aether is er meer ruimte voor ventilatie. De helm heeft het laatste, de vijfde generatie, RocLoc retentiesysteem en het Spherical MIPS systeem voor extra veiligheid en comfort. Volgens Giro is het een helm voor zowel serieuze wielrenners en gravelrijders als avonturiers.

Spherical MIPS, wat is dat ook alweer

De Amerikanen zijn altijd al innovatief bezig geweest naar mijn mening. Dat was heel wat jaren geleden al te merken bij het RocLoc retentiesysteem en nu laten ze dat zien met het Spherical MIPS systeem. Dit systeem is voor het eerst gebruikt in de Aether racehelm en nu dus ook in deze Helios. Het moet ervoor zorgen dat je hoofd zo min mogelijk roteert bij een impact. Dat was bij MIPS toch ook al zo?

Het Spherical systeem van Giro is ontwikkeld in samenwerking met MIPS. MIPS vinden we terug in heel wat andere helmen. Die helmen hebben ook het doel om je hoofd minder te laten roteren bij een val. Maar Sperical MIPS werkt net een beetje anders. De helmen met dit systeem hebben twee schalen die los van elkaar kunnen bewegen. Bij de impact van een mogelijke val wordt de impact door de buitenste schaal opgevangen, terwijl de binnenste schaal (en je hoofd!) niet gaat roteren.

Het effect is dus vergelijkbaar, maar het roterende deel is door Giro verplaatst naar de buitenkant. Het verplaatsten van het MIPS principe naar de schaal van de helm zorgt ervoor dat er aan de binnenkant geen plastic binnenwerk nodig is. Hierdoor is er meer ruimte voor de antibacteriële padding en dat zorgt volgens Giro voor meer comfort.

Giro Helios Spherical features en prijs

De lijst met features van de Giro Helios Spherical zijn stuk voor stuk een hele mond vol, maar als je goed leest is het allemaal duidelijk. Hieronder de lijst:

  • Spherical Technology™
  • MIPS® Brain Protection System
  • In-Mold liners met volledige lage Hardbody dekking
  • Nanobead EPS liner met Progressive Layering
  • Ionic+™ anti-microbacteriele padding
  • Reflecterende decals
  • Roc Loc® 5 Air fit retentiesystem
  • 15 Wind Tunnel™ luchtgaten

De helm is verkrijgbaar in de maten S, M en L en kost € 249,95.