Deze week is er een nieuwe maandelijks magazine over wielrennen voor de iPad gelanceerd; 2r.

Het is een project van Gerard Vroomen, één van de mede-oprichters van Cervélo (zijn naam staat ook altijd mooi op de chainstays van hun fietsen). Net zo Nederlands als zijn naam doet vermoeden overigens maar ook woonachtig in Canada, de thuisbasis van Cervélo. Het magazine gaat over de ‘verborgen kant’ van het professioneel wielrennen. Denk aan de verhalen die nooit verteld zijn, renners over vóórdat ze sterren werden en de politiek rondom de sport., aldus het magazine zelf. Het maakt goed gebruik van de mogelijkheden van de iPad, het is echt een multimedia magazine met tekst, foto’s (retina!) en video en lekker veel swipen.

Nu zijn er wel meer fietsmagazines op de markt, ook voor de iPad en ook gratis, maar het is duidelijk dat het netwerk van Vroomen van pas is gekomen bij het samenstellen van 2r. Voor een gratis magazine heeft het geweldige inhoud. Het heeft serieuze en minder serieuze artikelen, prima in balans. Hoewel de balans wellicht ietwat meer naar het serieuze neigt door het 44 pagina’s (!) lange interview met niemand minder dan Greg Lemond over ondermeer verkochte races en cocaïne. Hij is geïnterviewd door de Ierse journalist Paul Kimmage. Bekend door zijn jarenlange kritische opstelling ten opzichte van Armstrong in The Sunday Times maar juist ook als een van betere interviewers. Het idee is dat hij elke maand een bijdrage zal gaan leveren.

De balans wordt in stand gehouden door video’s met Robert Gesink die verteld over zijn jeugd en het fietsen op de boerderij en Tom Boonen over de race die hij niet won. Naast Kimmage zullen er ook vaste bijdragen zijn van UCI Overlord en de ‘inside’ wielren-blog Inrng. Ook bevat het magazine prachtige foto’s van L’Equipe en Sirotti.

Leuk is ook het item “President for a day” waarin Cavendish, Boonen en Terpstra aangeven wat zij zouden doen als ze voor een dag de baas over het wielrennen zouden zijn. Leuk dus, maar Vroomen vindt het juist ook belangrijk dat de renners zelf eens aan het woord komen over dit onderwerp. Het is geen publiek geheim dat Vroomen kritisch is ten opzichte van de UCI en heeft ook een duidelijke mening over de sport zoals hij die ook op zijn blog beschrijft, getuige de 102 artikelen met het onderwerp “bike politics”. Vroomen zal hiermee ook zelf een bijdrage leveren aan het magazine.

2r is wat mij betreft verplichte kost voor iederere zichzelf respecterende fietser met ook maar het kleinste beetje interesse in de sport (én in het bezit van een iPad).

Je moet wel minimaal iOS 6 op je tweede generatie iPad hebben draaien om het magazine te kunnen lezen. En misschien nog niet vaak genoeg gezegd; het is gratis! Dus stel even het abonnement in bij de kiosk op je iPad.

website: 2Rmag.com
twitter: @2Rmag
facebook: 2Rmag
itunes download