Afgelopen zomer was hij al te zien op Eurobike, het 3D geprinte zadel van Selle Italia. Vanaf nu is hij dan ook daadwerkelijk verkrijgbaar in een aantal verschillende uitvoeringen. Het 3D geprinte zadel komt bij Selle Italia in de ‘SLR’ lijn en dat is de reeks met de high-performance zadels.

Zadel met een lange naam

Bij Selle Italia zijn ze goed in veel verschillende termen. Zo gebruiken ze bij het topzadel alleen al vijf termen om aan te geven welk zadel het nu precies is. Een lange naam, die wel heel veel zegt over het zadel. De term SLR is, zoals aangegeven de serie zadels uit het high performance segment. Boost geeft aan dat het gaat om een korte uitvoering van het zadel, in dit geval 24,8 cm. Kit Carbonio staat voor de carbon rails en met Superflow geeft Selle Italia aan dat het gaat om een zadel met een opening. De term 3D heeft in dit geval denk ik geen uitleg nodig, want dat zie je ook direct als je de foto’s bekijkt.

SLR Boost Superflow zadel met carbon of titanium rails

De rails en de onderkant van het zadel is identiek aan de andere SLR Kit Carbonio Boost Superflow zadels. Het verschil zit puur in het bovenwerk dat in dit geval 3D geprint is. Het patroon van het geprinte bovenwerk biedt volgens Selle Italia extra comfort, doordat het de druk beter kan verdelen. Het zadel zal hierdoor geen drukpunten veroorzaken waardoor de renner veel comfortabeler op de fiets zit. Het prijskaartje van € 449,90 dat daar aanhangt is helaas iets minder comfortabel.

Iets vriendelijker wordt de prijs als je kiest voor het zadel met de titanium rails. Deze kost namelijk € 359,90. De naam van dit zadel is voluit: SLR Boost 3D TI 316 Superflow, waarbij de TI 316 staat voor het RVS titanium dat is gebruikt voor de rails. Qua gewicht zal deze niet zo licht zijn als de 170 gram van het zadel met carbon rails maar hoeveel dit precies scheelt wordt helaas niet vermeld.

Qua zit en ‘pasvorm’ is het zadel gelijk aan zijn duurdere broer met carbon rails, waardoor je de keuze puur op basis van gewicht zou kunnen maken. Beide zadels zijn verkrijgbaar in twee verschillende breedtematen. De S3 of de L3 volgens hun eigen IDmatch principe. Dit komt neer op een 130 mm breed zadel voor de S3 en bij de L3 is het zadel 145 mm breed. Dat geldt voor zowel het zadel met carbon rails, als die met de titanium rails.

via Selle Italia

met de carbon rails
met de titanium rails