Met teasers op de Socials was iedereen al lekker gemaakt met een aankomend nieuwtje van Campagnolo. Vandaag mochten we dan eindelijk het nieuws naar buiten brengen. Campagnolo komt met een draadloze Super Record groepset.

Ze hebben bij de ontwikkeling ook de input gekregen van het AG2R Citroën Team. Uiteraard hebben ze gekozen om deze nieuwe techniek voor het eerst te gebruiken op de top groepset. Dus op dit moment is de 12-speed Campagnolo Super Record de enige draadloos groepset van het merk. Daar zal in de toekomst logischerwijs verandering in komen aangezien technieken in de loop der tijd worden doorgevoerd op de groepen eronder. Maar dat is de toekomst. Nu eerst over wat er nou allemaal nieuw is aan de nieuwe Super Record Wireless groepset.

Ergopower shifters

De Ergopower shifters zijn opnieuw ontworpen. Je ziet dat het design iets is aangepast voor meer comfort en dat het rubber bovenop meer reliëf heeft voor een betere grip. Schakelen gaat nu met twee knoppen bij de remhendel en de zo typische duimschakelknop is verdwenen. Op die plek zit nu mode-knop en controle lampje waarmee je de derailleurs kan afstellen. Je kan trouwens ook de groep finetunen met de App die Campagnolo hiervoor heeft.

De remmen zijn ook onder handen genomen. De hydraulische schijfremmen zijn zo ontworpen dat ze geen extra koelvin nodig hebben. Ook moet het een beter gedoseerd en meer progressief remgevoel geven. En dan heb je in mijn ogen nog de mooiste remschijven op de markt. Die zien er gelukkig nog net zo mooi uit.

Accu

De voor- en achterderailleur hebben beide een accu met oplaadmogelijkheid. Dit gaat lekker handig met een magnetische aansluiting. En als je dan struikelt over je kabel, ligt niet je hele fiets om, maar schiet de magneetsluiting los. Je kan de accu’s ook van de fiets halen om ze dan in je woonkamer op te laden.

Volgens Campagnolo kan je zo’n 750 km met een volle accu al zal dat afhankelijk zijn van het aantal schakelmomenten. Opladen van de accu moet 1 uur duren en in 45 minuten zitten ze al 90% vol. Met led lichtjes wordt weergegeven hoe vol de accu nog is.

Cassettes en crank

De Super Record Wireless is 12-speed en je kan kiezen uit drie nieuw ontworpen cassettes met elk een 10 als kleinste kransje. Een 10-25, 10-27 en een 10-29. De voorbladen zijn er in een 50-34, 48-32 en een 45-29. Misschien mis je de 53-11 maar de 48-10 is hier ongeveer gelijk aan qua afstand per omwenteling. En dan heb je nog de 50-10 als je nog zwaarder wil.

De crankarmen zijn van carbon en de as van de crank is van titanium. Er zit trouwens geen powermeter op. De keuze uit de lengte van armen is 165, 170, 172,5 en 175 mm.

Er is voor de groepset veel carbon en titanium gebruikt om het geheel ook licht te houden. Het gewicht van de groep is 2520 gram. De prijs is ook al bekend. En die is serieus. € 5200,-. Maar we hebben het dan wel over Campagnolo en over Super Record en over Wireless. Snel meer over hoe het rijdt.

Meer info via Campagnolo