Canyon had kennelijk goede voornemens voor 2017 want hun nieuwe fiets is flink afgevallen! De Ultimate CF EVO is met 4,96kg serieus licht.

Goede voornemens of niet, ze hebben deze fiets natuurlijk niet in de afgelopen maand weten te ontwikkelen. Hij was namelijk al te zien tijdens Eurobike in 2015. Sindsdien zijn ze bezig geweest om de ultralichte fiets ook daadwerkelijk naar de productie te brengen. Conceptmodellen zijn altijd goed, maar we kunnen het des te meer waarderen als ze uiteindelijk ook geproduceerd worden.

De Ultimate CF EVO heeft een frame van 665 gram en een voorvork van 270 gram zonder in te leveren aan stijfheid, comfort en duurzaamheid, aldus Canyon. De Ultimate, alweer toe aan de 4e generatie, heeft zichzelf al meerdere malen bewezen in de grote rondes en dat was de basis om nog een stap verder te gaan. De originele Ultimate CF SLX was al licht, maar kennelijk kon ook daar dus nog wat vanaf. Het geheim bij de EVO zit in de speciale lay-up van ultra high-modulus pitch-based carbonvezels. Als we Canyon moeten geloven (en waarom niet) hebben ze voor het gebruik van deze vezels speciaal toestemming moeten vragen van het Japanse Ministerie van Defensie. Een fiets heel licht maken is meestal niet eens het grootste probleem. De uitdaging zit hem in de voorgenoemde eigenschappen zodat je er ook ‘normaal’ mee kan rijden. Het zijn de speicale vezels die ervoor moeten zorgen dat de fiets zich toch zo kan gedragen en laten hanteren als de oorspronkelijke Ultimate.

Canyon heeft de Ultimate CF EVO gemaakt om te laten zien waartoe ze in staat zijn. Hebben ze de lichtste fiets op de markt? Dat niet. Er was al de Merida Scultura 9000 LTD met 4,55kg en de Trek Émonda SLR 10 van 4,65kg (en dan hebben we het niet over het rare project van 2,7 kg). Beide zelfs net iets lichter dan de EVO. Desalniettemin vinden wij het goed om te zien dat er geïnnoveerd wordt en merken laten zien wat er allemaal mogelijk is. Betaalbaar zijn ultralichte fietsen nog altijd niet, maar dat is waarschijnlijk geen verrassing. De lichtste, de Canyon Ultimate CF EVO SL zal € 10.000,- kosten. Daar zitten natuurlijk een paar exotische onderdelen op om het gewicht zo laag mogelijk te krijgen. De Lightweight wielen, THM cranks en THM remmen vallen wat ons betreft wel onder die categorie, maar verder is het SRAM Red 22, Canyon’s eigen zadel-, stuurpen en stuur en een Fizik zadel. Het frameset zal overigens € 3.300,- gaan kosten. Ook heel veel geld, maar daarmee, vergelijkbaar met framesets van andere merken die niet eens persé extreem licht zijn.

Ondanks alle gewichtsbesparingen zit er een niet al te strenge gewichtslimiet op de fiets. Renners tot 120kg moeten er zonder problemen mee uit de voeten kunnen. De Ultimate CF EVO zal in twee complete fietsen en als frameset te koop zijn:

Canyon Ultimate CF EVO 10.0 SL
Wielen: Lightweight Meilenstein Obermayer tubulars incl. Ceramic Speed lager
Groep: SRAM Red 22
Crankset: THM Clavicula Sine Exceptione
Remmen: THM Fibula met Tune remblokken
Cockpit: Canyon H18 Ergo CF stuur met H13 stuurpen
Gewicht: 4,96kg
Prijs: € 10.000,-

Canyon Ultimate CF EVO 10.0 LTD
Wielen: Lightweight Meilenstein clinchers incl. Ceramic Speed lager
Groep: SRAM Red eTap
Crankset: THM Clavicula M3 SRM
Remmen: SRAM Red
Cockpit: Canyon H36 Aerocockpit CF
Gewicht: 5,8kg
Prijs: € 13.000,-

Canyon Ultimate CF EVO 10.0 Frameset
Inclusief H36 Aerocockpit en S15 VCLS 2.0 zadelpen
Prijs: € 3.300,-

Alle info op de speciale website voor de EVO: Canyon.com/EVO

De Ultimate CF EVO 10.0 SL:

De Ultimate CF EVO 10.0 LTD:

Ultimate CF EVO 10.0 frameset

Tags: