Veel nieuws over wielen vandaag, want ook het Italiaanse Fulcrum heeft een nieuwtje. De carbon Fulcrum Sharq wielset is nieuw en heeft een opvallend golvend patroon. De wielen zijn gemaakt voor weg en gravel, any road zoals Fulcrum zeg, maar all road dekt ook de lading. Volgens Fulcrum zijn de nieuwe Sharq wielen een unieke combi van handling, aerodynamica, reactiviteit en weerstand.

Het golvende patroon zien we steeds vaker

Steeds meer merken wagen zich eraan, en nu ook Fulcrum. Dan heb ik het natuurlijk over het golvende patroon in de velgen. Daarmee varieert de hoogte van de velg tussen de 42 en 47 millimeter in een golvende beweging. Naast dat het er naar mijn mening heel sierlijk uitziet, heeft het ook nog een ander doeleinde. Het komt namelijk de aerodynamica ten goede, en daar komen steeds meer merken achter. Zo ook Fulcrum, na een studie van 4000 uur in het Red Room Lab, het onderzoekslab van Fulcrum. Naast aerodynamica komt het ook de rijeigenschappen ten goede, zoals de handling en reactiviteit van de wielen.

Cryptische omschrijving op de velgen

De velgen zijn van carbon en matzwart van kleur. Naast het golvende patroon vallen er nog een paar andere dingen op. Kenmerkend voor Fulcrum is de cryptische omschrijving op de velgen van informatie als tubeless ready, de gebruikte lagers, waar de velgen gemaakt zijn en ga zo maar door. We zien dit ook weleens op het frame van een racefiets, en de meningen op de redactie verschillen daarover. Ik vind het vaak een leuk detail, en van Fulcrum zagen we het eerder al op de Wind en Speed wielen.

Nog even terug naar de specificaties. De velgen zijn ontworpen voor banden vanaf 30 millimeter breed. De interne velgbreedte is 25 millimeter, De velgen zijn tubeless ready, en er is geen extra velglint nodig om dit toe te passen. Een set weegt 1440 gram. De stalen A3RO spaken heeft Fulcrum zelf ontwikkeld, en deze zijn 3 millimeter bij 0.8 millimeter. De naven zijn van Fulcrum zelf en deze zijn voorzien van het USB™-systeem. Dit staat voor Ceramic Ultra Smooth Bearings, wat de naaf soepel moet laten draaien. De aluminium as is gemaakt van aluminium dat ook in de luchtvaartindustrie wordt gebruikt. 

Een Fulcrum Sharq wielset kost € 2.460,- en belangrijk om te vermelden is dat de wielen in de EU gemaakt worden. Qua body kies je uit N3W, HG, Microspline en XDR, zodat de wielen altijd compatibel zijn met de groepset die je gebruikt.

Meer info via Fulcrum.