Komend weekend zal Wout van Aert zijn eerste cross van dit seizoen rijden en dat zal zijn op de compleet nieuwe Cervélo R5-CX! Maar de oplettende kijker heeft de fiets ook al kunnen zien tijdens de wereldbeker wedstrijden in Amerika, waar Marianne Vos aan de start stond. En daar wist ze ook al meteen twee overwinningen mee te pakken. Met de sponsoring van team Jumbo-Visma heeft Cervélo met van Aert en Vos twee wereldtoppers die samen goed zijn voor tien regenboogtruien in de cross. Een hele goede reden om aan de slag te gaan met de ontwikkeling van een echte cyclocross fiets.

Cervélo R5-CX

Wat meteen opvalt is de naam van deze crosser. Deze is hetzelfde als de R5 racefiets, maar dan met ‘CX’ als toevoeging. Als je de foto’s van de racefiets en cyclocrosser bekijkt zie ik de overeenkomsten. Het frame van de R5-CX is tot stand gekomen met input van Vos en van Aert. Zo heeft dit frame een 11 mm hoger bottom bracket dat is voorzien van schroefdraad. Hierdoor kunnen lagers makkelijk worden verwijderd en worden schoongemaakt, iets dat bij een crosser toch veel vaker nodig is dan bij een racefiets.

Wat ook opvalt is de zadelpen met dubbele klem. Dit maakt de kans dat het zadel tijdens de cross gaat zakken, nog kleiner. De zadelpen heeft, op verzoek van Vos en van Aert, een D-vorm. Hierdoor kan het niet draaien in het frame, en blijft het zadel altijd recht staan. Mocht er een valpartij zijn, hoef je niet bang te zijn dat je zadel scheef staat.

Het frame is alleen geschikt voor elektronisch schakelen en al deze kabels gaan binnendoor. Het ziet er heel strak uit, dat er nergens meer een kabel te zien is die vanaf het stuur het frame in gaat. Een bijkomend voordeel is dat het aantal openingen in het frame minimaal is waardoor zand, water en modder er zo min mogelijk kunnen binnendringen. Achter het bracket en bij de voorvork is er volgens Cervélo zelf meer dan genoeg ruimte om te voorkomen dat modder zich ophoopt.

De R5-CX van Jumbo-Visma

Momenteel zijn er nog maar twee frame maten van deze fiets. Dat zijn de frames in maat 51 voor Marianne Vos en maatje 58 voor Wout van Aert. Deze twee hadden natuurlijk ook prioriteit voor deze winter. Uiteindelijk zal het R5-CX frame in vier maten worden geproduceerd. Naast de 51 en 58 frames zullen er ook 54 en 56 frames op de markt komen. Dit zal echter pas vanaf de zomer van 2022 zijn, want op dit moment zijn ze alleen nog maar beschikbaar voor de profs. De prijs van het frameset of een complete fiets is ons ook niet bekend.

De complete R5-CX van Jumbo-Visma heeft precies dezelfde kleurstelling als hun racefietsen. Ik vind dat persoonlijk wel een mooie combinatie van het zwarte frame, witte letters en de gele voorvork. Het frame is helemaal opgebouwd met Shimano Dura-Ace Di2 disc. Helaas nog niet de nieuwe Dura-Ace 12-speed groep. De wielen zijn eveneens van Dura-Ace en daar liggen een paar Dugast tubes op.

Alle specificaties van de nieuwe Cervélo R5-CX is te vinden op de site van Cervélo.