Het Italiaanse fietskledingmerk Q36.5 introduceert een nieuw paar schoenen met de naam Dottore Clima. De 36.5 in de merknaam van het jonge merk staat voor de ideale lichaamstemperatuur van de mens, waar de kleding dan ook op toegespitst is. De Dottore Clima fietsschoenen zien er met de knitted bovenkant goed uit en zitten net als de rest van het kledingmerk in het hogere segment.

Los van de knitted stof waardoor je de schoen een beetje als sok aantrekt, heeft de voorkant van de schoen een aantal ventilatiegaatjes en op de zijkant staat de merknaam Q36.5. De schoenen zijn voorzien van twee BOA Li2-sluitingen en de zwarte carbon zool loopt door tot op de zijkanten van de schoenen. De gebruikte kleuren zijn grijs en wit en dat is een combinatie die de schoen goed staat. Er is overigens ook nog een zwarte variant.

De schoen zit als een sok, aldus Q36.5

De bovenkant is dus gemaakt van mesh waardoor de schoen volgens Q36.5 aanvoelt als een sok. Dit komt omdat de bovenkant uit een deel bestaat zonder naden en zo erg comfortabel moet zitten. Er is geen gebruik gemaakt van naaiwerk, TPU of lijm. Dat resulteert volgens het merk in een beter ademende schoen, en het maakproces is ook nog eens milieuvriendelijker.

De binnenzool is van het bekende Solestar, dus dat is prima is onze ervaring. De gebruikte carbonvezels voor de zool zijn van origine gemaakt voor de ruimte- en luchtvaartindustrie. Hierdoor is het gelukt om een dunnere zool te krijgen die zorgt voor directere verbinding tussen je lichaam en de pedalen. Aan de voorkant van de zool zien we nog een ventilatiegaatje naar de achterkant wordt het ontwerp bijzonder opvallend.

Ik ben benieuwd hoe deze fietsschoenen in de praktijk aanvoelen. Persoonlijk doet het mij een beetje denken aan de fietsschoenen van verschillende andere merken die ook met knitted stof werken. Al heeft Q36.5 op de specifieke technologie op de bovenkant van de schoen patent, dus er zijn zeker verschillen. Maar de combinatie van een flexibele, ‘sokachtige’ bovenkant en een stijve, carbon zool is natuurlijk niet nieuw.

De nieuwe fietsschoen weegt 270 gram (maat 42) en zijn verkrijgbaar in de kleur Ice Grey en in het zwart. Ze kosten € 470,-. De schoenen zijn in 19 maten te verkrijgen van maat 37 tot en met maat 48. Vanaf maart zijn de schoenen leverbaar, maar pre-orderen is al mogelijk.

Meer info via Q36.5.