De BOA-sluiting kan ondertussen wel de standaard worden genoemd voor wielerschoenen. Alles wat geen BOA-sluiting is, lijkt wel een buitenbeentje. Beetje overdreven, maar de klittenbandstraps die vroeger zo veel voorkwamen, zien we wel een stuk minder. Fizik heeft ze echter weer gevonden!

Maar nu komt Fizik met de Powerstrap: een klittenband sluiting, maar wel op een nieuwe manier. De Fizik Tempo Powerstrap R5 heeft twee straps die schuin over de schoen lopen, waarbij de onderste strap heen en weer gaat tussen links en rechts. Dit nieuwe systeem moet ervoor zorgen dat de voet beter door de schoen wordt omhuld. Wat comfort verhogend moet zijn doordat het volume van de schoen beter aan te passen is aan de voet door de twee straps. Het nieuwe systeem moet dan ook het principe volume control van duurdere Fizik schoenen nabootsen, zoals de R1 die gebruikt.

Of de Powerstrap echt zo goed zal werken als het duurdere Volume Control kunnen we nog niet beoordelen. Wat wel te beoordelen is, ook al is het persoonlijk, is dat het de luxe uitstraling van de duurdere schoenen weet na te bootsen. De schoenen komen in ieder geval luxer over dan de prijs doet vermoeden, want die is met € 119,- best scherp te noemen. En in combinatie met een (opgegeven) gewicht van 250 gram voor maat 42,5 lijkt de R5 Tempo Powerstrap een goede deal.

Er moet natuurlijk ergens op worden bespaard om tot deze prijs te komen. Onder aan de schoen vind je dan ook een nylon zool. Niks mis met een dergelijke zool, maar de stijfheid blijft vaak achter bij die van een carbonzool. Fizik beschrijft de zool als een goede balans tussen trapefficiëntie en comfort. Want dat is ook wel weer zo: een beetje flex in de zool geeft wel comfort. De schoen komt in vier kleurencombinaties: zwart/zwart, wit/zwart, marineblauw/zwart koraalrood/zwart. En is voor zowel heren als dames te verkrijgen in maten die lopen van 36 t/m 48.

Tempo Overcure R5
Tegelijkertijd met de Tempo R5 Powerstrap, komt er ook de Tempo Overcure R5. Deze heeft dezelfde zool, maar heeft een BOA-sluiting en één (traditionele) strap aan de voorkant. Om net als bij de Powerstrap het comfort hoog te houden is er bij deze schoen gekozen voor een asymmetrische opening in de bovenkant die schuin over de voet loopt. De Overcure kost met € 149,- net ietsje meer en komt in vijf kleurencombinaties: zwart/zwart, wit/zwart, zwart/fluorgeel, wit/rood, zwart/fluorroze.

Meer informatie bij Fizik