Renners die de hele winter door weer en wind rijden, weten dat je voeten altijd kwetsbaar en gevoelig zijn voor kou en regen. Met een paar goede winterschoenen kan je het jezelf een heel stuk aangenamer maken om toch in de kou lekker door te kunnen rijden. Fizik komt met de Tempo Artica GTX en de Terra Artica GTX met twee paar echte winterschoenen. De Tempo uitvoering is voor je racefiets met SPD-SL of soortgelijke pedalen, en de Terra is de off-road evenknie.

Schoenen met Gore-Tex membraan

De schoenen hebben een membraan van Gore-Tex. Niet de eerste keer dat we dit merk zien in combinatie met kleding of accessoires voor de wintermaanden. In dit geval heeft Gore-Tex de Tempo en Terra schoenen voorzien van hun Koala membraan. In combinatie met de fleece voering van de schoen, zullen je voeten warm en droog blijven. Het Gore-Tex Koala membraan kan ademen waardoor je minder last van zweet zult hebben.

Zoals je vaak ziet bij winterschoenen zijn ook deze Fizik schoenen een hoog model. Rondom de enkel zit een soort flexibele sok, die je met een velcro strap kan dichtdoen. Deze sok is gelamineerd zodat ook deze waterafstotend is. De sluiting gaat met een L6 Boa die in drie lussen over de schoen loopt.

Tempo Artica GTX of Terra Artica GTX

Zoals ik al aangaf is de Tempo uitvoering voor op de weg en de Terra voor de off-road rijders. Het bovenwerk is technisch gezien gelijk aan elkaar. Wat dat betreft zit er alleen verschil in de kleuren want de Tempo raceschoenen zijn verkrijgbaar in het wit of zwart, terwijl de Terra off-road schoenen er in het paars/bordeaux-rood of zwart is.

Het technische verschil van de schoenen zit in de zool. De Tempo raceschoenen zijn voorzien van een nylon zool met stijfheidsindex van 6 op Fizik’s schaal van 10. De zool heeft drie gaten voor de montage van je schoenplaatjes. De Terra off-road schoen hebben een nylon zool met een stijfheidsindex van 5 op 10. Deze zool heeft een rubber profiel voor betere grip. Hierdoor is deze schoen wel een stukje zwaarder dan de race uitvoering. De Tempo Artica GTX heeft een opgegeven gewicht van 319 gram en is verkrijgbaar vanaf maat 36 tot en met 48. Bij de Terra Artica GTX is de maatvoering hetzelfde en deze wegen volgens Fizik 432 gram. Beide schoenen hebben een prijskaartje van € 259,-.

Meer info via Fizik