Op de langste dag van het jaar heeft Merida zijn nieuwe gravelmachine gelanceerd. Een gravelbike gemaakt voor de prestatiegerichte gravelaar die over de soepel lopende gravelpaden in Nederland en België gaat racen.

Stijf en snel Scultura frame        

De oplettende lezer is het misschien al opgevallen, maar de Scultura Endurance GR heeft het frame van de Scultura Endurance racefiets dat ook gebruikt wordt door Team Bahrain Victorious. Doordat er gebruik gemaakt wordt van een racefietsframe heb je automatisch het snelle, stijve en aerodynamische van een wegfiets. Hier onderscheidt de fiets zich dus ook echt mee van de Merida Silex, de gravelbike die gemaakt is voor de echte bikepacking avonturen. 

Goeie specificaties

Merida heeft het frame afgemonteerd met de nieuwe Sram Force AXS 2×12 groep. Ook kan er van de fiets een 1×12 gemaakt worden. Er past dan een voorblad op van maximaal 46 tanden. Het wegstuur is vervangen door een Merida Expert GR stuur met 15 graden flare. Op de fiets kunnen gravel banden tot maximaal 35 mm, en dat is prima voor de snelle gravelstroken in de Benelux. De bekabeling loopt door het frame, en ook het stuur is semi-geïntegreerd want daar lopen de kabels alleen door de stuurpen. De wielen die er bijgeleverd worden zijn de Merida Team GR30 van Carbon. Persoonlijk vindt ik het wel fijn als een fiets al standaard geleverd wordt met carbon wielen. De Scultura Endurance GR kan worden uitgerust met een dropper-post, net zoals Matej Mohorič dat deed tijdens Milaan – San Remo die hij won in 2022. Eventueel zou er ook een verende voorvork in de fiets kunnen maar daar is het frame niet specifiek voor ontworpen, aldus Merida.

Een echte racer voor een nette prijs

De lichte Endurance 8000 frame is opgebouwd met een Sram Force AXS 2×12 groepset en een set Merida GR30 carbon wielen.Het frame inclusief voorvork in maat M weegt 1124 gram. De Endurance 8000 is nu voor €5799,- te bestellen op de site en zal vanaf november leverbaar zijn. Op de planning staat ook nog de Merida Endurance GR 5000, maar daarvoor moeten we nog even geduld hebben.

Ik vindt het echt een dikke gravelfiets geworden die ook goed op de weg te gebruiken is. Deze mag zeker bij mij in de schuur komen te staan.

Meer info via Merida.