Afgelopen jaar jubileerde de Tour de France met haar 100e editie. Tijdens deze editie hadden de mannen van Belkin een aantal NOS-verslaggevers die alle ins en outs rondom Bauke Mollema hebben vastgelegd. Dit resulteerde in een mooie docu die op TV is uitgezonden. Wat wij toen nog niet wisten is dat er al 3 of 4 jaar lang een plan lag van Dirk Jan Roeleven om een documentaire te maken over een gehele ploeg tijdens de tour. Dit project was eigenlijk bestemd voor een aantal jaar geleden toen Skil-Shimano nog de naam was. Echter kregen ze toen geen wildcard voor de tour en ging het plan de ijskast in. Inmiddels is Argos-Shimano (tegenwoordig Giant-Shimano) een World-Tour ploeg en zijn ze verzekerd van deelname aan de grote rondes. En dat was voor de documentaire maker een ideale gelegenheid om tijdens de tour van 2013 mee te reizen met het team van Argos.

Een week of 2 geleden was de premiere van de film. Landelijke aandacht via onder andere DWDD en vele recensies in kranten en op het internet. Wij van Racefietsblog bekeken hem afgelopen week in Enschede waar Tom Veelers een filmavond had georganiseerd. De film gaat over de nieuwe weg die de ploeg is ingeslagen m.b.t het anti-dopingbeleid. Nu hoor ik je denken; weer doping-gerelateerd, maar niets is minder waar. Tuurlijk komt het aan bod, omdat het tegenwoordig bij het wielrennen hoort. Maar het grootste gedeelte gaat gelukkig over de geweldige tour die dit team achter de rug heeft. De vier overwinningen, de gele trui, de winst op de Champs elysees en de val van Tom Veelers die een grote invloed heeft op de ploeg. Zoals Tom na afloop zelf zegt; door omstandigheden heb ik helaas een hoofdrol in deze film gekregen. Wat betreft de hoofdrollen zijn deze (Naast Tom) vooral weggelegd voor Marcel Kittel en John Degenkolb, de duitse sprinters waar de ploeg omheen is gebouwd.

De film kent geen pauze, maar daar hebben we ook geen moment aan gedacht. Het is een aaneenschakeling van gebeurtenissen, veelal hoogtepunten van de tour van 2013. De samenstelling van dit team is goud. Energie, kracht, humor, veel humor en een bijna onvoorstelbaar doorzettingsvermogen zorgt voor een team dat de successen aaneen rijgt. Naast een dik compliment voor de documentaire maker die dit prachtig in beeld heeft gebracht ook een groot compliment voor Iwan Spekenbrink. Hij heeft het voor elkaar gekregen om van een kleine pro-continental ploeg een meer dan gewaardeerde World-Tour formatie te maken!

Nieuwe Helden – in het hart van de tour is te zien in vele filmhuizen en bioscopen; Check: www.wewantcinema.nl