Dat mountainbikers en wielrenners andere schoenen gebruiken, dat weet iedereen wel. Beide hebben andere eisen. Probeer maar eens op je racefietsschoenen een modderige heuvel op te lopen. Kleine spoiler: dat gaat je niet lukken. Maar als je komende winter (of het hele jaar door) gaat spinnen, dan zul je ook andere eisen stellen. Voor de vrouwelijk binnensporters komt Shimano nu met twee specifieke schoenen voor de indoorfietsers.

De schoenen hebben de naam IC3 en IC5. De IC3 is meer voor vrouwen die net beginnen, de IC5 is voor de meer getrainde of wat fanatiekere vrouw. Voor we de verschillen aanstippen, eerst even wat er gelijk is. Doordat het binnen vaak warmer is en de rijwind ontbreekt hebben beide schoenen een mesh bovenkant, zodat de ventilatie beter is. De schoenen zijn ook ontworpen om comfortabel door de zaal te lopen en de rubber zolen zorgen ervoor dat je niet uitglijdt op de soms toch gladde vloer. Ook de sluiting is gelijk, dat gaat met een BOA-sluiting. En de aansluiting voor het schoenplaatje is natuurlijk ook hetzelfde, want er worden vaak SPD pedalen gebruikt bij spinning.

IC3
De IC3 is zogezegd voor de beginners. Daarom is de zool iets minder stijf en heeft de schoen een ruimere pasvorm, voor meer comfort tijdens het lopen. Aan de onderkant zit meer rubber dan je gewend bij een fietsschoen en de zool lijkt daardoor meer op die van een ‘normale’ sportschoen. De schoen ziet er dan ook meer uit als een fitnessschoen. De IC3 zal te koop zijn in zwart, wit en turquoise.

IC5
De IC5 is meer gericht op prestatie. De schoen lijkt dan ook op een racefietsschoen. De zool is stijver. De stiffness-index geeft 5 uit 12 aan, waar Shimano voor de IC3 2 uit 12 geeft. De schoen heeft een strakkere pasvorm, zodat er minder beweging is tijdens het trappen en je dus efficiënter fietst. Deze schoen is er in de kleuren zwart, wit en paars.

De prijs van beide schoenen is gelijk. Voor € 119,99 heb je een paar.

Meer info via Shimano