Vijf jaar geleden presenteerde Stages voor het eerst hun Dash fietscomputer. De M50 en L50 waarbij de letters de grootte van het apparaatje aangeven. M voor medium en L voor Large. Inmiddels zijn we een aantal generaties verder en dat zie je terug in de naam. Waar zijn voorganger nog de L50 en M50 als naam hadden, is deze nieuwe versie de 200 serie. Vandaag lanceren ze hun nieuwe Stages Dash M200 en L200 fietscomputer en onlangs kwam de M200 al binnen bij ons op kantoor.

Stages Dash M200

De compacte versie van de Dash heeft een afmeting van 81 mm bij 51 mm, met een 2,2 inch display (240 x 320 pixels). Het computertje weegt 75 gram, heeft 16GB aan geheugen en de accu zal 17 uur meegaan. Wat betreft de looks is hij niet spectaculair veranderd, want het is duidelijk herkenbaar als een Stages computer. Zo heeft hij de herkenbare vier knoppen aan de onderkant en kan hij in landscape of portrait modus worden gebruikt. De aan/uit knop zit aan de zijkant. De L200 is letterlijk de grotere broer, want deze heeft met 2,7 inch een iets groter scherm en een accu die tot 19 uur mee kan. Door het grotere scherm kan je tot 14 datavelden op je scherm kwijt, daar waar dat bij de M200 er maximaal 10 zijn. Het gewicht van de L200 computer is 30 gram meer en komt uit op 105 gram.

Het eerste wat mij opvalt als ik ‘m uit de doos haal is de mount. Voor deze generatie heeft Stages ook de overstap gemaakt naar de veelgebruikte ‘Quarter turn’ mount. Als ik ‘m aanzet zie ik ook het heldere kleurenscherm, dat erg scherp oogt. Het instellen van de computer kan op het apparaatje zelf of via de nieuwe Stages Cycling App. Via Bluetooth koppel je de fietscomputer aan je telefoon en worden je gegevens uitgewisseld. Daarnaast werkt de Dash ook met Wifi en ANT protocollen. Zo kan je verschillende sensoren koppelen, kaartmateriaal downloaden en de trainingen, routes en activiteiten synchroniseren. Ook kan je een Garmin Varia radar koppelen en is de Dash te gebruiken in combinatie met een e-bike.

Stages Cycling app

De nieuwe Dash computers werken met de eveneens nieuwe Stages Cycling app. De app communiceert via Bluetooth met je telefoon, waarop je heel makkelijk en overzichtelijk alle instellingen van de fietscomputer kan regelen. Vooral voor het downloaden van kaartmateriaal en de indeling van je scherm is dit erg handig. De computer is te koppelen aan o.a. Strava en Komoot om routes te synchroniseren en trainingen te uploaden. Ook kan je met apps als Today’s Plan of TrainingPeaks je trainingen laden.

De prijs van de Dash M200 is € 279,-. Zijn grotere broer, de Dash L200 is € 50,- duurder en kost € 329,-. Beide computers zijn vanaf vandaag te bestellen en naast natuurlijk de computer zelf vind je ook een USB-kabel, veiligheidskoordje en twee verschillende mounts in het doosje. Een zogeheten out-front mount en een ‘anywhere-mount’ die je met elastiekjes op bijvoorbeeld je stuurpen kan monteren.

Alle specificaties zijn te vinden op de site van Stages