Na de introductie van de 9 Peak afgelopen jaar, heeft het Finse Suunto nu de budget-vriendelijkere Peak 5 geïntroduceerd. Een lichtgewicht multisport horloge voor “trainen, ontdekken en welzijn”, zoals ze het zelf zeggen.

De Suunto 5 Peak is de opvolger van de Suunto 5 die alweer even meeging. De 5 Peak is maar liefst 41% lichter dan zijn voorgang (39 gram vs 66 gram), compacter en ongeveer 2 mm dunner. Zo heeft de nieuwe ook geen mineraal glas meer, maar wordt er plastic (polyamide) gebruikt. Ook de behuizing is van plastic.

Suunto zet de 5 Peak als een outdoor-horloge in de markt. Voor mensen die veel actief buiten willen zijn, nieuw terrein willen ontdekken en persoonlijke fitness doelstellingen willen halen. Het is een multisport horloge, dus onder andere hardlopen, wandelen, trail running en natuurlijk fietsen. Er zijn meer dan 80 sport-modi om uit te kiezen, maar je kan ze ook zelf aanpassen via de Suunto app.

Navigatie, zonsopgang alarm en muziek

Het horloge beschikt – uiteraard wil ik haast zeggen – over GPS (GPS, Glonass, Galileo, Beidou, QZSS) waardoor ook navigeren mogelijk is. Het biedt onder andere turn-by-turn navigatie waarmee je routes kan volgen. Het stelt je dus in staat om zelf routes te maken en te volgen via het horloge. Je kan ook routes gebruiken, of ontdekken, met de Suunto app. Die laat heatmaps en 3D kaarten die je kan gebruiken of bewerken en naar je horloge sturen. Je kan voor 20 verschillende sporten routes vinden via de Suunto heatmaps. Je kan ook verbinden met services van derden om op die manier routes te gebruiken.

Als je iemand bent die graag vroeg in de ochtend gaat sporten of juist in de avond, dan heeft de 5 Peak een aardige feature voor je. Je kan namelijk een alarm instellen voor het op- of ondergaan van de zon. Je kan geen muziek opslaan op het horloge, maar als je je telefoon bij je hebt, kan je tijdens activiteiten wel muziek luisteren en bedienen via het horloge.

Tot 100 uur gebruik met GPS

Het gebruik van GPS heeft ook gevolgen voor de accuduur. Suunto geeft aan dat de lithium accu tot 100 uur mee moet kunnen gaan met GPS aan in Tour mode, dat is dus 4 dagen non-stop. Het horloge beschikt over nog een aantal modi die je kan kiezen en elke een verschillende impact hebben op de accuduur. Tour gebruikt het minst kan 100 uur mee terwijl in Performance modus je 24 uur hebt. Het verschil zit dan onder meer in GPS-nauwkeurigheid (hoger is meer stroomverbruik), dataverbruik, display helderheid, etc. Je kan ook nog een eigen modus, of profiel, samenstellen.

Hartslag via pols en je welzijn onderhouden

Je hebt niet per se een hartslagband nodig, want het horloge kan je hartslag meten via je pols. Dat is handig voor het sporten maar je kan daardoor ook je hartslag monitoren gedurende de dag, ook als je niet sport dus. Het houdt ook je stappen, calorieverbruik en slaap bij en biedt de mogelijkheid voor adaptieve training en herstel. Bij adaptieve training wordt je training aangepast op basis van je activiteiten en fysieke gesteldheid. Dus wanneer is het goed om hard te trainen en wanneer is het goed om juist even rustig aan te doen. Dat kan het horloge je vertellen.

SUUNTO 5 PEAK

Specificaties

Suunto 5 Peak
Afmetingen: 43 x 43 x 12,9 mm
Gewicht: 39 g
Bezel: roestvrij staal
Lensmateriaal: plastic
Display resolutie: 218 x 218
Bandmateriaal: 22 mm silicone straps
Navigatie: GPS, Glonass, Galileo, Beidou, QZSS
Batterij: time modus: tot 10 dagen. 20 uur (Performance modus), 40 hours (Endurance modus), of tot 100 uur (Tour modus).
Barometer: GPS
Waterdicht: tot 30 m

Suunto 5 Peak kopen

Het horloge zal in verschillende kleuren te koop zijn en heeft 22 mm brede bandjes die ze ook in verschillende kleuren en materialen hebben, zoals microfiber, leer en siliconen. Ze hebben ook voor het eerst een bandje dat is gemaakt van restmateriaal dat over blijft na de productie van hun bandjes. De Suunto 5 Peak kan je vanaf 1 februari kopen. Je kan eventueel ook al een pre-order plaatsen. De adviesprijs is € 299,-.