Het bekende Zwitserse fietsenmerk BMC komt met een nieuwe tijdrit- en triatlonfiets, de Speedmachine 01. Het doel van BMC is om de Speedmachine net zo aerodynamisch, licht en stijf te maken als waar de Timemachine van BMC al om bekend stond. En dat is gelukt met de nieuwe Speedmachine, aldus BMC.

Serieus nagedacht over aerodynamica

Aerodynamica is eigenlijk het allerbelangrijkste bij zo’n snelle fiets. Daar is BMC ook serieus mee aan de gang gegaan. Zo heeft de fiets een bredere voorvork gekregen en draagt elke vorm buis bij aan het verminderen van de weerstand. Ik moet even zoeken voor ik het zag, maar onder het balhoofd tussen de twee buizen van de voorvork in, zit een vin. Deze vin zit er niet zonder reden. Dit is namelijk een trucje afgekeken van Formule 1 auto’s en deze helpt bij het optimaliseren van de luchtstroom rondom het frame. En dit zorgt dan weer voor minder weerstand, waardoor hij weer sneller is.

Verbeterde stabiliteit

Een stabiele maar snelle fiets, dat is wat de bedenkers op het kantoor van BMC ook belangrijk vonden. De Speedmachine heeft een verbeterde stuur-geometrie gekregen en ook is de gewichtsverdeling over de fiets verbeterd voor meer stabiliteit.

Premium membership

Het topmodel, de Speedmachine 00 LTD, is er maar in een beperkte oplagen van 50 fietsen. Bij de aankoop van de Speedmachine 00 LTD worden lid van de BMC Owners Circle. Dit is een membership krijg je toegang tot exclusieve events zoals een professioneel trainingskamp, een track test en andere events. Op de Speedmachine 00 LTD zit een BMC Aero Motion device ingebouwd gemaakt door VORN. Dit apparaatje geeft je data over je positie en stabiliteit uit de echte wereld en niet uit een windtunnel.

In de praktijk getest

De Speedmachine is natuurlijk ook in de windtunnel geweest maar een wedstrijd wordt niet in de windtunnel verreden en dat is dan ook de reden dat de prototypes van deze fiets al grondig getest zijn door BMC-triatlon atleten en door renners van het World Tour AG2R Citroën. De belangrijkste partij die een rol heeft gespeeld bij deze fiets is het Redbull Formule 1 team. Samen met Redbull was BMC in staat om het snelste van een formule 1 auto te gebruiken bij het ontwerpen van de snelste fiets.

Specificaties

De Speedmachine komt in drie modellen, de Speedmachine 00 LTD, deze is zwart met wit. Dit is het topmodel en kost maar liefst € 23.000,-. De Speedmachine 01 LTD heeft dezelfde specificaties als de 00 LTD alleen krijg je geen premium membership bij de aankoop. De 01 LTD is zwart met neon rood en kost € 16.999,-. Het minst dure model, de Speedmachine 01 Two, deze is ook neon rood met zwart en kost € 10.999,-. Ook is er nog een frameset te koop in de kleuren zwart met neon rood. Het frameset kost € 6.999,-.

De Speedmachine 00 LTD en de 01 LTD zijn allebei afgemonteerd met een SRAM eTap AXS drivetrain. Ook hebben ze allebei de Zipp 858 NSW wielset. De Speedmachine 01 TWO is afgemonteerde met een SRAM Force eTap AXS Divetrain en een setje DT Swiss ARC 1650 wielen.

Meer info via BMC.