De eerste renners van de Transcontinental Race zijn al over de finish. Ze zijn dit jaar begonnen in Burgas, dat ligt in Bulgarije. En ze zullen finishen in Brest. Eenmaal in Brest aangekomen hebben de renners tussen de 3000 à 4000 km afgelegd en 4000 hoogtemeters overbrugd. Beetje afhankelijk van de route die ze hebben gekozen, want bij de Transcontinental Race moeten de deelnemers zelf de route maken. Eén ding staat vast: pittige wedstrijd! Helemaal als je beseft dat de kanshebbers op de overwinning makkelijk 400 km op één dag fietsen. En dat het ook nog eens self-supporting is! Dus niet met de verzorging die de Tour de France renners krijgen.

Ben je te laat met het volgen van de race (of het zelf rijden van de race) dan hoef je gelukkig niet lang te wachten. Want de organisatie van de Transcontinental Race komt met een nieuwe uitdaging in de Pyreneeën: de Trans Pyrenees. Je voelt het doel vast wel aan komen. Deelnemers moeten de Pyreneeën oversteken van west naar oost. En of dat nog niet genoeg is, mogen de ze ook nog eens terug fietsen! En als je de foto’s mag geloven, moet je ook niet vies zijn van een beetje gravel.

De Trans Pyrenees werkt een beetje anders dan de Transcontinental. Het is nog steeds self-supporting, maar de route is wel meer uitgestippeld. De route is grotendeels uitgetekend door Mike Hall. Het boegbeeld van de langeafstandfietser, die helaas twee jaar geleden is omgekomen tijdens de Indian Pacific Wheel Race. Op de heenreis, zullen ze vooral door de Spaanse kant rijden met onbekende wegen en door afgelegen gebieden. Voor de terugweg hebben ze de route van de Le Raid Pyrénéen Randonneur gekozen. Deze route bestaat al sinds 1950 en gaat over de legendarische cols die we ook uit de Tour de France kennen zoals de Col d’Aubisque, Col du Tourmalet en de Col d’Aspin.

Heb je bij de Transcontinental race nog weleens vlakke kilometers, bij de Trans Pyreneen zal het constant op en neer gaan. Je moet dus een echte klimmer zijn, wil je de race kunnen fietsen. De wedstrijd gaat 4 oktober van start. Misschien is dat te snel om je nu nog te gaan voorbereiden, de inschrijving is trouwens ook al gesloten. Maar zet het wel in je agenda, want om het vanuit je luie stoel te volgen is ook al leuk genoeg met de mooie foto’s die de organisatie vaak deelt.

Meer info via Trans Pyrenees