wahoo kickr v5

Wahoo’s top fietstrainer, de Kickr, heeft een update gekregen. Het is versie 5 alweer, vandaar de toevoeging V5 zodat je weet over welke we het hebben. Deze update heeft betrekking op de beweging, data én de toekomst!

Vier nieuwe features van de Kickr V5

De nieuwste Kickr generatie V5 heeft vier nieuwe features meegekregen die hem onderscheiden van zijn voorganger, de V4:

  1. Zijwaartse beweging d.m.v. nieuwe voetjes
  2. Nauwkeuriger meting van vermogen (nu +-1%, was +-2%)
  3. Automatische kalibratie
  4. Direct Connect voor gebruik van bedrade verbinding i.p.v. draadloos

Nieuwe voetjes voor zijwaartse beweging, óók voor oudere Kickrs

Een van de AXIS feet voor de zijpoten

De update die toch het meest in het oog springt is het feit dat de nieuwe Kickr nu ook zijwaarts kan bewegen. Daarvoor hebben ze de zogeheten AXIS feet. Dit zijn voetjes met zacht rubber waardoor de trainer kan bewegen. Wahoo geeft aan dat er tot 5 graden beide kanten op mogelijk is.

De voetjes worden in drie verschillende maten van stijfheid meegeleverd, te weten soft, medium en hard. De keuze gaat in eerste instantie op basis van je gewicht als fietser, maar je kan desgewenst ook zelf kiezen voor ‘stugger’ of ‘soepeler’. Het doel van van Wahoo is om het indoortrainen op de Kickr realistischer en natuurlijker te laten voelen. De natuurlijke beweging zou ook vermoeidheid moeten verminderen waardoor je langer kan fietsen.

De Kickr heeft 4 contactpunten met de vloer. Deze zit in het midden en is ook nieuw.

De Kickr AXIS Action Feet vervangen de huidige ‘starre’ voetjes. Ze zijn ook los (als set) verkrijgbaar en zijn te gebruiken met alle voorgaande Kickrs, maar niet met de Core of Snap. Voor de zijwaartse beweging hoef je dus niet de nieuwe Kickr aan te schaffen.

Automatische kalibratie: Geen spindown meer nodig

Een van de andere nieuwe features is de automatische kalibratie. Kalibratie van de Kickr is nodig voor de nauwkeurigheid van het gemeten vermogen, vooral nodig als de temperaturen in de ruimte schommelen. De nauwkeurigheid van de Kickr lag daarmee dus ook altijd gedeeltelijk in de handen van de gebruiker. Zeker met de hoge temperaturen die we onlangs hadden met de hittegolf is het belangrijk om regelmatig een spindown te doen. En dat is met de nieuwe Kickr V5 dus niet meer nodig. Tijdens het rijden kalibreert het apparaat voortaan zichzelf.

Nauwkeuriger meten van vermogen

Door de introductie van de het automatische calibratieproces claimt Wahoo dat de Kickr een nauwkeurigheid heeft gekregen van +-1 %, waar dat eerder +-2 % was. Die nauwkeurigheid is waardevol bij het rijden van races in Zwift en dergelijke. Op die momenten wil je dat het vermogen dat doorgegeven gelijk is aan wat jij op dat moment levert. Zeker bij momenten waarbij het vermogen hoog is kan het anders tot grote verschillen leiden, en dat wil je niet op zo’n moment.

Direct Connect poort voor bekabelde aansluiting

Hoewel er maar weinig ruchtbaarheid aan gegeven wordt, beschikt de nieuwe Kickr ook over een poort om de trainer aan te sluiten op een netwerk. Veel informatie hebben we er nog niet over, maar het idee is dat je dit kan gaan gebruiken als de gebruikelijke draadloze verbinding niet goed werkt.

Je ziet het maar moeilijk en er wordt nog niet veel over gezegd, maar er zit wel degelijk een communicatiepoort achterop de Kickr.

Verder onveranderd

De Kickr V5 is verder onveranderd. Dus onder andere nog altijd een maximale weerstand van 2200 Watt, ondersteuning voor stijgingspercentage tot 20%, ondersteuning voor de Kickr Climb.

De nieuwe Wahoo Kickr Smart Trainer heeft een adviesprijs van € 1.199,-

wahoo kickr v5 met sunrace 11s cassette
De Kickr v5 wordt ook inclusief SunRace 11s cassette geleverd