Morgen, zondag 23 juni 2024, staat het NK wegwielrennen op het programma. Waar afgelopen woensdag in Steenbergen de strijd om de Nederlandse titel in het tijdrijden werd gestreden, zal komende zondag het startschot in Arnhem zijn. Vanaf de Markt in Arnhem zullen de vrouwen, belofte mannen en mannen van start gaan.

Het is een strak programma, met twee omlopen waarbij er voor Nederlandse begrippen behoorlijk wat hoogtemeters moeten worden overwonnen. Door Specialized werden we uitgenodigd om samen het parcours te verkennen. Zij zijn met het Europese hoofdkantoor gevestigd in Arnhem en zijn nauw betrokken bij de organisatie van dit NK.

De eerste keer Posbank zal er nog een lachje af kunnen

Eerste omloop rond de Posbank en Arnhem

Het parcours bestaat zoals gezegd uit twee omlopen, waarvan ze elke omloop meerdere keren gaan rijden. Het wordt een drukke dag met drie verschillende koersen, die op hetzelfde parcours gaan rijden. Na een geneutraliseerde start, zal ter hoogte van Velp de organisatie de koers officieel op gang schieten. Vanaf daar zitten de renners op de eerste omloop die vanaf Velp richting Rheden gaat, en dan linksaf de Posbank op zal draaien.

Vanaf de Arnhemsestraat wordt de Zijpenberg beklommen, goed voor de eerste 86 hoogtemeters. Na de afdaling van de Zijpenberg zullen de renners de Emma Pyramide beklimmen die volgens de statistieken goed is voor de volgende 36 hoogtemeters.

De Emmapyramide is een prima plek om koers te maken

Voor veel wielrenners zal dit bekend terrein zijn, want het is één van de meest bekende wegen van de Veluwe voor wielrenners. Tijdens onze verkenning kwamen we ook veel wielrenners tegen, en merkten we op dat wij niet de enigen waren die het parcours gingen verkennen. Deze omloop is zo’n 14 km lang. Het heeft twee beklimmingen, maar daartussen is het nergens echt vlak.

Tweede omloop

De tweede omloop ligt aan de rand van Arnhem, en zal vooral bij de dames bekend zijn als de finale van de Simac Ladies Tour. Deze omloop is ruim 8 kilometer lang en heeft in totaal 54 hoogtemeters en draait rondom het Sonsbeek park en Zypendaal park. Net als de Posbank omloop is het hier geen meter vlak en ik denk dan ook niet dat het peloton nog heel groot zal zijn richting de finish.

De finish ligt op de Zijpendaalseweg, die de renners opdraaien na een hele snelle afdaling van de Apeldoornseweg. Daarmee kan het een verrassende finale worden want een sprint uit het boekje zal het niet worden. Daarbij denk ik dat het parcours dusdanig zwaar is dat het voor een natuurlijke selectie zorgt en er een klein elite-groepje naar de finish zal rijden, mits er niet een sterk blok gecontroleerd zal koersen om het toch een sprint te laten worden.

In 2016 lagen hier de punten voor de bergtrui in de Giro d’Italia

Selectief parcours

Zondag zullen om 8:30 uur de U23 renners als eerste van start gaan. Zij rijden vijf keer de Posbank omloop, om daarna door te rijden naar de omloop bij Arnhem. Deze zullen ze zeven keer rijden waardoor het totaal uitkomt op 139 km en 1440 hoogtemeters. Wanneer de U23 renners vanaf de Posbank richting Arnhem rijden, zullen om 10:35 de Elite en U23 vrouwen starten. Zij rijden ook vijf keer de Posbank omloop en negen keer de omloop bij Arnhem. Hiermee komen zij uit op een stevige koers van 155 km en ruim 1550 hoogtemeters.

Een van de weinige vlakke delen is de weg van de omloop Posbank richting de omloop Arnhem

Wanneer de vrouwen na vijf keer Posbank richting Arnhem gaan zullen de U23 mannen al zijn gefinished. Deze finish wordt rond 11:43 uur verwacht, waarbij de organisatie uitgaat van een gemiddelde snelheid van 43 km/u. De finish van de U23 en Elite vrouwen wordt verwacht rond de klok van 14:21 waarbij ze uitgaan van dezelfde snelheid als de U23 mannen.

Ook de omloop bij Arnhem is omgeven door veel groen

De mannen zullen om 12:40 starten vanaf de Markt in Arnhem, en zullen maar liefst negen keer de omloop rondom de Posbank rijden en zeven keer rondom de parken in Arnhem. Dit is goed voor ruim 2000 hoogtemeters en 199 km. Daarmee is de race voor de mannen relatief kort als je het vergelijkt met voorgaande jaren, maar het zal met dit aantal hoogtemeters zeker geen makkelijk NK worden. De verwachte aankomst van de elite mannen is om 17:18 uur.

NK Wielrennen live op tv bij de NOS

Het NK Wielrennen zal live te zien zijn bij de NOS. In de gids staat dat hun uitzending om 13:07 uur zal beginnen en dat zou betekenen dat ze de finale van de dames kunnen uitzenden, gevolgd door de wedstrijd van de heren. Alle informatie rondom de koers kan je vinden op de site van het NK Wielrennen.

via Specialized, foto’s van Joris Knapen